Pe Otopeni urmează să fie luate măsuri sporite de securitate. Este vorba de introducerea unui sistem de recunoaștere facială. Cu ajutorul acestei tehnologii, posibilii terorişti sau indivizii care se afla în bazele internaţionale de date vor putea fi identificaţi, dacă ajung în aeroport. În plus, şi maşinile care vin în zona vor fi scanate. Măsurile vor fi implementate, în doi ani, înainte să fie gata noul terminal, anunță știrile protv.

Demeresul este necesar numai dacă ne uităm la cifre. În primele luni ale anului, aproape 3 milioane de pasageri au trecut prin Aeroportul Otopeni, cu 8% mai mulţi decât în aceeaşi perioadă a anului trecut. Creşterea este constantă, astfel că sistemul de securitate a aeroportului trebuie modernizat. Un sistem de recunoaştere facială va monitoriza în permanenţă călătorii, cu ajutorul unor camere inteligente.

Valentin Iordache, purtătorul de cuvânt al Aeroportului Otopeni: “Vorbim de implementarea acestui sistem pe întreaga zonă a Aeroportului Henri Coandă, mă refer la zonele interioare, cele securizate, dar şi la zonele publice, precum şi la zonele exterioare, atât pe zona de platformă, cât şi către parcări”.

În cel mult doi ani, potrivit companiei care va dezvolta softul, personalul de securitate va fi alertat dacă în aeroport există persoane date în urmărire sau care au un comportament suspect, pe baza sistemului de recunoaştere facială, care va fi conectat la bazele de date internaţionale ale serviciilor de informaţii.

Mulţi români au deja tehnologia de recunoaştere facială în propriile buzunare, adică în telefoanele de ultima generaţie care pot fi deblocate doar dacă văd faţa proprietarului. Folosind aceeaşi tehnologie, şi sistemele din aeroport vor funcţiona pe baza unor măsurători extrem de precise ale trăsăturilor feţei: distanţa dintre ochi, de exemplu, sau dintre buze şi nas. Cert este ca un astfel de sistem recunoaşte o fată dintr-o bază de date cu milioane de persoane în mai puţin de o secundă.

Cum faţa unui om este ca o amprentă unică, softul aproape că nu poate fi păcălit. Este eficient în peste 99% din cazuri, chiar până în punctul de a deosebi gemenii care par identici. Specialiştii spun că până când ne vom putea îmbarca fără documente mai este doar un pas, iar despre această tehnologie se vorbeşte tot mai des în Occident.

Bogdan Botezatu, director de cercetare în ameninţări informatice, Bitdefender: “Pur şi simplu compară imaginea noastră facială cu imaginea din paşaport. În acest moment am observat că există o tendinţă să renunţăm la paşaport pentru că respectivele camere pot fi conectate direct la bazele de date ale evidentei populaţiei, de exemplu”.

Momentan, Aeroportul Otopeni are în plan doar să monteze porţi de citire automată a paşaportului, ca să reducă din aglomeraţie. În plus, un nou terminal ar urma să fie construit, în următorii şase ani.