Companiile, toate membre ale S&P 500, inclusiv unele dintre cele mai mari nume din industria corporatistă americană cum ar fi gigantul auto General Motors si producatorul de medicamente Merck & Co Inc, au împreună o expunere de cel puţin 11 miliarde de dolari active în moneda Venezuelei, Bolivarul.

Cursul oficial este de 6,3 bolivari pentru un dolar și există alte două rate de schimb în sistemul de guvernare – cunoscute sub numele de SICAD 1 și SICAD 2 – cotate la aproximativ 12 și 50 de bolivari. Rata de pe piața neagră era la aproximativ 190 de bolivari pentru un dolar duminică, potrivit site-ul dolartoday.com.

Problema este că valoarea în dolari a activelor, așa cum este descrisă în multe dintre conturile societăților, se bazează pe ratele de 6,3 sau 12 bolivari și numai un număr limitat de tranzacții sunt permise la aceste rate. Activele valorează şi mai puțini dolari la o rată de schimb de 50 de bolivari, iar valoarea reală a dolarului va fi aproape ştearsă la cursul de pieța neagră, de 190 de bolivari.

Monedă este, de asemenea, zdruncinată şi de anunțul făcut de președintele Venezuelei, Nicolas Maduro pe 21 ianuarie, privind inflaţia uriaşă, ceea ce duce la temerile privind o devalorizare şi mai mare.

Companiile americane vor avea o expunere suplimentară pe Bolivar care nu este prezentată, deoarece ele nu văd dimensiunea expunerii ca material al rezultatelor acestora. Analiza Reuters nu se uită, de asemenea, la mii de companii americane private şi cotate la bursă care nu sunt în S&P 500 și care, în unele cazuri, au o importantă expunere pe Bolivar.