‘Dintr-o necunoaştere, lipsă de viziune, perspectivă până acum constat ca om ce provine din lumea practică a afacerilor că banii europeni alocaţi României prin POSDRU s-au risipit prea uşor pe proiecte de mică anvergură care să contribuie la dezvoltarea mediului de afaceri pe orizontală’, a spus Maria Grapini.

Oamenii de afaceri au sugerat ministrului Grapini să susţină implementare unor normative clare în privinţa fiscalităţii pentru a se evita confuziile.

Proprietarul unei afaceri din domeniul hotelier Martin Hulbar a spus că supraimpozitarea în turism a deschis drumul spre evaziunea fiscală agresivă la nivel naţional. ‘Anual plătim o serie de impozite care ne fac să trăim o mare amăgire ca şi contribuitori la bugetul statului când vedem că în turism e probabil cea mai mare evaziune fiscală. Sistemul de autoclasificare instituit în urmă cu mulţi ani a dezechilibrat industria, iar cel mai afectat e turistul român şi străin cumpărător de servicii’, a arătat Martin Hulbar.

Maria Grapini a recunoscut că în domeniul turismului s-au comis o serie de greşeli legislative, inclusiv prin introducerea sistemului de autoclasificare a pensiunilor turistice. ‘Cred că aceste greşeli se pot îndrepta. E doar o chestiune de timp’, a spus Maria Grapini.

Omul de afaceri Ioan Bârta, care activează în domeniul industriei alimentare, a prezentat ministrului modul cum firme străine introduc pe piaţa din România carne de pui achiziţionată la preţ mic.

‘Se aduc pulpe de pui din Brazilia cumpărate cu 1 leu/kg ca să fie vândute în ţara noastră cu 10 – 14 lei /kg, iar din Olanda se aduce ficat de pui cumpărat cu 2 lei/kg ca să fie vândut cu 7 – 10 lei/kg. Din păcate un lucru aproape necunoscut de autorităţile sanitare – veterinare e că aceste produse din carne de pui sunt infectate în mare parte cu salmonela, de unde şi numărul ridicat de îmbolnăviri la copii şi adulţi, cât şi diverse forme de cancer. ANSVSA ar trebui să fie mult mai riguroasă la produsele din carne venite din afara ţării’, a arătat Ioan Bârta.

De asemenea, deputatul PSD Florin Tătaru, singurul dintre parlamentarii din judeţul Maramureş prezenţi la întâlnire, a spus că urmează să iniţieze un demers legislativ privind reducerea fiscalităţii în industria IT şi impozitare graduală a acestui domeniu, mare aducător de venituri la bugetul statului, inclusiv la bugetul comunităţilor locale acolo unde această industrie funcţionează.

Sursa: Agerpres