Noi posturi la un minister important din România! Vor crește cu 30%

Marcel Boloș a anunțat că numărul posturilor din cadrul Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene va crește cu 30 de procente, ajungând la 1.943 de persoane. În cadrul briefingului de la finalul ședinței de Guvern de luni, 23 mai, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene spune că numărul acestor posturi va în scopul gestionării celor 96 de miliarde de euro fonduri europene.

„Dacă în perioada de programare 2014-2020, am gestionat un buget de 24 de miliarde de euro cu 1.407 funcţionari, acum bugetul de gestionat este 96 miliarde de euro, ceea ce înseamnă o creştere a bugetului de trei ori. Am propus o creştere a numărului de posturi, în cadrul organigramei structurii organizatorice. Numărul aprobat de către Guvern este de 1.943 de oameni, este numărul de posturi cu care vom gestiona cei 96 de miliarde de euro”, a explicat ministrul Marcel Boloş.

Numărul de personal nu a crescut precum bugetul

Ministrul Marcel Boloș a mai spus că această creștere nu a fost majorată de trei ori așa cum s-a întâmplat în cazul bugetului.

„Acest lucru înseamnă o creştere de aproximativ 30%, nu am crescut numărul de personal de trei ori, precum a crescut bugetul. Spre exemplu, nu poţi să derulezi activitatea de evaluare a proiectelor, dacă nu ai oameni angajaţi. Era un lucru de neevitat, pentru oricine care este de bună credinţă şi înţelege cum se derulează lucrurile. Puteam bloca 96 de miliarde de euro ale României, Comisia Europeană are dreptul de a întrerupe plăţile”, a spus ministrul.

De asemenea, Marcel Boloș a reiterat că PNRR-ul nu prevede cofinanțare, în timp ce valoarea totală a proiectelor se decontează de la Bruxelles.

„Faptul că statul român cheltuieşte o sumă nesemnificativ de mică raportat la bugetul gestionat este un efort foarte mic în raport cu avantajele foarte mari, de gestionare a unui portofoliu de investiţii”, a arătat el.

Autoritățile din România pregătesc cererea de plată

Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene a scos la iveală faptul că autoritățile din România pregătesc cererea de plată numărul unu din PNRR, care are o valoare de 3 miliarde de euro, iar pentru acest lucru trebuie îndeplinite trei condiţii, una dintre acestea fiind cea referitoare la la aranjamentele operaţionale ale PNRR. Mai precis, este vorba despre mecanismele intermediare de verificare a jaloanelor și țintelor.

„A doua condiţie este cea referitoare la sistemul de management şi control şi suntem în etapa de conciliere cu autoritatea de audit a problematicilor referitoare la sistemelor de management şi control din cadrul PNRR. A treia este cea privind jaloanele şi ţintele, care trebuie să fie încărcate în platforma oficială a CE, pentru a depune în mod oficial cererea de plată numărul unu. O componentă a ceea ce înseamnă condiţii pentru auditul de sistem este cea referitoare la organizarea şi funcţionarea Ministerului Investiţiilor şi Proiectelor Europene”, a arătat ministrul de resort.

De asemenea, el a subliniat că România poate crește doar prin investiții.