Manfred Weber, atac direct la partidul de extremă dreapta Alternativa pentru Germania

Manfred Weber, în calitate de lider al PPE și președinte al formațiunii paneuropene, a denunțat cu vehemență retorica și acțiunile partidului de extremă dreapta Alternativa pentru Germania (AfD).

În special, a criticat declarațiile liderului filialei bavareze a AfD, Björn Höcke, care a afirmat că Uniunea Europeană trebuie să dispară. Weber a catalogat aceste afirmații drept o reflectare a gândirii naziste, subliniind pericolul pe care aceste ideologii îl reprezintă pentru Europa.

A treia forţă politică din Bungestag, în urma Uniunii Creştin-Democrate (CDU) şi Partidului Social Democrat (SPD), cu circa 90 de parlamentari, AfD staţionează totuşi la nivel naţional la 13-15 la sută din intenţiile de vot.

Höcke declarase că Uniunea Europeană trebuie să moară, ceea ce l-a făcut pe Manfred Weber să afirme că ”aceasta arată care este de fapt gândirea substanţială a acestor nazişti”.

”Aş dori ca noi, în CSU, să spunem clar şi răspicat: nu îi vom lăsa pe aceşti naţionalişti să ne distrugă Europa, care cu siguranţă nu este perfectă – dar este Europa noastră, cea mai frumoasă pe care am avut-o în istoria acestui continent, cea mai bună pe care am avut-o în istoria acestui continent”, a subliniat Weber, care este şi preşedintele formaţiunii paneuropene Partidul Popular European.

”Nu vă vom lăsa pe voi, neonaziştii, să o distrugeţi!”, a adăugat liderul PPE.

Manfred Weber
Manfred Weber / SURSA FOTO: Dreamstime

Europa are nevoie de o politică de centru

El a criticat şi politicile de stânga, susţinând că ceea ce Europa are nevoie este ”o politică de centru” ce poate salvgarda prosperitatea, consolida măsurile privind imigraţia şi proteja pacea într-o Europă unită şi solidă.

Manfred Weber a obţinut sprijinul covârşitor (240 de voturi pentru şi 10 voturi împotrivă) al membrilor CSU pentru funcţia de candidat „cap de listă” din partea CSU la alegerile europarlamentare din iunie anul viitor.

În vârstă de 51 de ani, acesta a candidat deja în calitate de candidat principal la alegerile europene din 2019, la acea vreme pentru întregul Partid Popular European (PPE) și pentru funcția de președinte al Comisiei, pe care nu a primit-o în cele din urmă.

Din 2022, el a deținut președinția conservatoare a PPE în UE, pe lângă funcția de lider de grup în Parlamentul European.