"Mi se pare o șansă extraordinară să sprijinim niște proiecte pe care noi, care mergem în vacanță în Croația, le vedem pe Discovery și par ireale", a spus Răzvan Pașol, directorul general al Intercapital, cu ocazia unui eveniment unde alpinistul Alex Găvan a oferit amănunte despre ultima sa reușită: atingerea vârfului Broad Peak, de 8047 metri (n.r. – 23 iulie 2014), fără oxigen suplimentar și fără porteri de altitudine.

Expediția a durat aproape două luni, din care o lună și câteva zile a fost perioada de aclimatizare cu condițiile meteorologice dintre 6.000 și 7.000 de metri. "Pe Alex l-am cunoscut în 2005. A venit la mine prin intermediul unui prieten și am rămas impresionat de capacitatea lui de a mă atrage în această pasiune. El mi-a spus atunci că șansa de supraviețuire este sub 50% în ascensiunea spre 8.000 de metri. Sunt convins că va urca toți cei 14 optmiari (n.r. – vârfuri pe care alpinistul vrea să le atingă)", a declarat Liviu Drăgan, directorul general al TotalSoft, cu ocazia aceluiași eveniment. Și Eugen Voicu, acționar majoritar la Certinvest, a spus că este greu să refuzi oferta de a sponsoriza o expediție spre unul dintre cele mai înalte locuri din lume.

Pentru Alex Găvan, ascensiunea Broad Peak a fost mult mai provocatoare decât estimările inițiale. Totuși, per total, experiența trăită cu această ocazie a fost  opusul celei din timpul atingerii vârfului Shisha Pangma, în aprilie 2013. ”Pe Broad Peak, de exemplu, nu am urcat obsedat de dorința de a atinge vârful. Forța de gravitație a prezentului mă atrăgea cu atâta putere, încât nu a lăsat niciun alt gând să scape în mintea mea. Am știut că voi atinge vârful doar cu 30 de minute înainte de a ajunge acolo, din aproape 13 ore de efort continuu, început odată cu plecarea din Tabăra 3 (7040m)”, a spus alpinistul.

Alex Găvan a dedicat ascensiunea acestui vârf  memoriei luptătorilor anticomuniști din munți, care, în opinia sa, ”prin lupta și prin sacrificiul lor, au fost și sunt încă o sursă de inspirație și o dovadă a faptului că nu toți românii acceptă compromisul, fie cu un regim politic totalitar, fie cu provocările vieții. ”Să-ți pese cu adevărat înseamnă să acționezi și să pui în practică ceea ce afirmi, iar acest exemplu l-au dat luptătorii din rezistența anti-comunistă”, a spus el. Expediția a început pe data de 11 iunie și a durat aproape două luni.

Alex Găvan a făcut echipă cu alpiniștii bulgari Boyan Petrov, Mladen Dankov și Ivan Tomov. Ascensiunea spre vârf a început pe 21 iulie, când cei patru au plecat din Tabăra de Bază direct în Tabăra 2 (6240m). Pe 22 iulie echipa a ajuns în Tabăra 3 (7040m), cu excepția lui Mladen Dankov, care s-a întors. Pe 23 iulie, Alex  Găvan a atins vârful la ora 15.30 ora Pakistanului, odată cu Karim Hayat (Pakistan), la aproximativ o oră după Boyan Petrov și Ivan Tomov,

Aceasta a fost a doua ascensiune românească a vârfului Broad Peak, prima fiind realizată de alpinistul Constantin Lăcătușu, în 1992, care a reușit atunci să aducă primul optmiar României. În 2014, Alex Găvan a mai avut o expediție, în Nepal: în aprilie a avut o nouă tentativă (după cea din 2009) de a face prima ascensiune românească fără oxigen suplimentar și fără șerpași a muntelui Everest (8850m), iar în mai a încercat să urce pe  vârful Dhaulagiri (8167m). Ascensiunea de pe Everest a fost amânată ca urmare a avalanșei produse pe 18 aprilie, care a dus la închiderea părții sudice a muntelui. În cursul lunii mai, Alex Găvan a încercat ascensiunea muntelui Dhaulagiri, de unde s-a retras pe fondul condițiilor meteo și de sănătate care au împiedicat continuarea ascensiunii în condiții pe care alpinistul să le considere rezonabile.