La jumătatea lunii mai, autoritatea de reglementare a medicamentelor din Marea Britanie a anunțat că au fost înregistrate cinci cazuri rare de cheaguri de sânge la creier, în urma administrării a 11 milioane de doze de vaccin AstraZeneca.

Dar până când vaccinarea nu este completă cu două doze de AstraZeneca sau două doze de Pfizer, protecția nu este asigurtată în mod optim. După a doua doză de AstraZeneca, protecția împotriva variantei Delta aproape se dublează, de la 33% la 60%, susțin experții.

De ce sunt două doze mai bune decât una

Când se administrează vaccinul AstraZeneca sau un vaccin pe bază de ARNm, cum ar fi Pfizer, acesta direcționează corpul pentru a produce proteina Spike SARS-CoV-2 la locul injectării. Acest lucru determină un răspuns imun, care recunoaște și își amintește această proteină Spike.

Dar vaccinurile nu produc proteina Spike pentru foarte mult timp și nici nu o răspândesc. Acest lucru restricționează dimensiunea răspunsului imun. Administrarea rapelului duce, în general, la răspunsuri imune mai bune și mai durabile decât o singură doză.

Când trebuie făcută doua doză

Intervalul recomandat între dozele de AstraZeneca este de 12 săptămâni, în timp ce minimul este de patru săptămâni după prima doză.

Aceasta se bazează pe datele studiilor clinice care au arătat o eficiență de aproximativ 73% după prima doză. Prin urmare, în studiile experimentale, prima doză de vaccin a redus cu 73% riscul de a obține COVID19 cauzat de tulpina inițială. După a doua doză, făcută după 12 săptămâni sau mai mult, eficiența a atins 81%.

Cât de bine protejează AstraZeneca împotriva variantelor

Când varianta Alpha este dominantă, vaccinul AstraZeneca oferă o protecție de 55-70% după o doză și 65-90% după două doze. În cazul variantei Delta, care circulă acum și în SUA și în mai multe state din Europa, o doză oferă o protecție de 33% împotriva COVID-19.

Deci, după o doză, este cu 33% mai puțin probabil să vă îmbolnăviți de tulpina Delta decât cineva care nu este vaccinat. Nivelul de protecție a crescut la 60% la cei care au primit și rapelul de la AstraZeneca.

Cheagurile de sânge după a doua doză

Tromboza cu sindrom de trombocitopenie (TTS) este o afecțiune rară de coagulare care poate apărea după vaccinarea cu AstraZeneca din cauza unui răspuns imun anormal. Riscul de TTS este mai mic după a doua doză de AstraZeneca decât prima doză.

Dintre cele aproape 16 milioane de persoane care au primit a doua doză de AstraZeneca în Marea Britanie, 23 au dezvoltat TTS, o rată de 1,5 la un milion de persoane vaccinate. Riscul de deces din cauza TTS este redus în continuare. Dacă ați primit prima doză de vaccin AZ fără a dezvolta TTS, este foarte puțin probabil ca aceasta să apară după a doua doză.