Emmanuel Macron a lansat joi un apel pentru ca Uniunea Europeană să prezinte o “voce mai unită şi mai clară în faţa Turciei”, care “nu mai este un partener în regiune”. În prezent, nu există o poziţie unită a blocului comunitar cu privire la problema Turciei, informează AFP.

“Europa trebuie să aibă o voce mai unită şi mai clară” faţă de Turcia, a declarat preşedintele Franţei la Porticcio, în Corsica, insulă franceză în Marea Mediterană.

“Noi, europenii, trebuie să fim mai clari şi mai fermi cu guvernul preşedintelui Erdogan, care are astăzi comportamente inadmisibile” şi trebuie “să-şi clarifice intenţiile”, a afirmat şeful statului francez, subliniind totodată că “dorinţa sa profundă” este de a “reangaja un dialog fructuos cu Turcia”.

“Au existat practici inacceptabile”

Macron a insistat totodată că UE doreşte să evite orice fel de escaladare a tensiunilor cu Ankara, potrivit Reuters.

“Au existat practici inacceptabile pe coasta libiană cu privire la o fregată franceză ce opera sub comandament NATO”, a amintit preşedintele francez, evocând de asemenea că “Turcia a semnat acorduri inacceptabile cu guvernul de uniune naţională libian (GNA), negând drepturile legitime ale Greciei” în estul Mediteranei. În fine, Turcia “desfăşoară practici de foraj în zona cipriotă, ceea ce este inacceptabil”, a denunţat el.

De luni de zile, tensiunile au crescut în intensitate în Mediterana de Est, unde preşedintele turc duce o politică expansionistă, iar Grecia este cea mai expusă, notează Le Figaro. Franţa a fost până acum unul dintre cei mai puternici susţinători europeni ai Atenei, mergând până la a desfăşura mijloace militare în zona aflată sub tensiune.

Emannuel Macron este gazda unui forum informal al ţărilor din sudul UE ce are loc în Corsica

Joi, Macron este gazda a celui de-al şaptelea summit Med7, un forum informal al ţărilor din sudul UE, la Porticcio, lângă Ajaccio, la care vor participa lideri ai ţărilor UE riverane Mării Mediterane – premierul italian Giuseppe Conte, şeful executivului spaniol Pedro Sanchez, prim-ministrul grec Kyriakos Mitsotakis, premierii portughez Antonio Costa, cipriot Nikos Anastasiades şi maltez Robert Abela, scrie Agerpres.

Principalul subiect pe agenda discuţiilor vizează tensiunile din Mediterana de Est între Turcia şi Grecia. Ambiţia este de a reface “o Pax Mediterranea, adică un spaţiu pentru circulaţia culturilor, a cunoaşterii (…) şi nu un spaţiu de conflict sau mizerie”, a declarat miercuri preşedintele francez, citat de Le Figaro.