Lucrarile de constructie la conducta care urmeaza sa transporte gaze din Turkmenistan in Europa ar putea incepe mai repede decat erau programate, informeaza CNBC. Initial, lucrarile urmau sa inceapa la mijlocul anului 2008.

Rusia a convins in luna mai Turkmenistanul sa o includa pe traseul viitorului gazoduct. Astfel, conducta va traversa Kazakhstanul si Russia, ocolind Marea Caspica, desi Uniunea Europeana si Statele Unite doreau sa evite Rusia iar conducta sa treaca pe sub Marea Caspica.

Viktor Zubkov, prim ministrul rus, a anuntat ca a ajuns la o intelegere cu Turkmenistanul si Kazakhstanul in privinta semnarii unui contract oficial in curand, iar lucrarile vor incepe la scurt timp dupa incheierea acestuia.

Noua conducta ar putea transporta cel putin 20 de miliarde de metri cubi de gaze naturale pe an, conform lui Vladimir Putin, sau 30 de miliarde de metri cubi, conform lui Viktor Khristenko, ministrul Industriei si al Energiei din Rusia.

De asemenea, Zubkov rus a anuntat ca lucrarile de modernizare la o conducta veche dintre Turkmenistan si Rusia via Uzbekistan si Kazakhstan vor incepe in curand. Lucrarile presupun dublarea capacitatii de transport, la 20 de miliarde de metri cubi de gaze naturale.

Sursa: CNBC

Data: 23 Noiembrie 2007