Inaugurare terminal Schengen. Lucian Bode anunță importanța acestor zile: „Este un moment istoric la care asistăm în aceste zile”

Lucian Bode a subliniat că acest moment este de o importanță deosebită atât pentru comunitatea locală, cât și pentru întreaga Românie. Inaugurarea semnifică dobândirea de către țară, începând cu data de 31 martie, a statutului de membru al Air Schengen.

Potrivit lui Bode, această evoluție va elimina multe dintre barierele care au limitat mobilitatea și percepția asupra identității europene a românilor.

„Noul terminal de plecări externe al Aeroportului Internațional Timișoara a fost inaugurat astăzi.

Momentul are o semnificație deosebită atât pentru comunitatea locală, cât și pentru România, marcând simbolic dobândirea de către România, din 31 martie, a statutului de membru al spațiului Schengen.

Multe dintre barierele care ne-au limitat mobilitatea și percepția asupra identității noastre europene vor dispărea. Din 31 martie, vom călători fără a mai fi supuși controlului la frontiera aeriană sau navală când ne deplasăm către o țară Schengen.

Este un moment istoric la care asistăm în aceste zile. Drumul pe care l-am parcurs până acum a fost deosebit de complex, fiind implicate toate structurile statului român, de la Președintele României și Guvernul României, până la structurile Ministerului Afacerilor Interne și administrațiile locale”, a precizat Lucian Bode.

Guvernările liberale au făcut pașii decisivi pentru atingerea acestui obiectiv

Bode subliniază că este important de precizat că cele mai mari progrese și eforturi semnificative pentru aderare au fost realizate în timpul guvernelor liberale recente. În această perioadă s-au depus cele mai mari eforturi pentru a sprijini cauza României. În plus, liberalul a adăugat că, la rândul său, a contribuit la această reușită.

„Trebuie spus că cei mai consistenți și relevanți pași pentru aderare au fost făcuți în perioada guvernărilor liberale din ultimii ani, când s-au depus cele mai semnificative eforturi pentru susținerea cauzei României.

Mă consider parte a acestui drum pe care l-am parcurs și mă bucur că România va participa cu drepturi depline la masa deciziilor privind spațiul Schengen de la Bruxelles.

În perioada mandantului în fruntea Ministerului Afacerilor Interne, au avut loc peste 12 reuniuni ale Consiliului UE în format Justiție și Afaceri Interne și peste 20 întrevederi bilaterale cu omologi din statele membre, ocazie cu care am susținut sistematic argumentele aderării României la spațiul Schengen. De la miniștri, comisari europeni și până la Președintele Consiliului European. A fost un efort fantastic, care prin natura lui, nu întotdeauna a fost foarte vizibil în spațiul public”, a adăugat el.

România, strategică pentru securitatea la nivelul UE

Lucian Bode a subliniat că obiectivul principal al eforturilor depuse a fost să evidențieze faptul că România, datorită poziției sale strategice, joacă un rol esențial în asigurarea securității în Europa.

În același timp, potrivit liberalului, au fost întreprinse demersuri de amploare la nivel intern pentru a demonstra în mod concludent că România este perfect pregătită să adere la spațiul Schengen.

„Miza eforturilor pe care le-am făcut a fost să demonstrez că România, din poziția strategică în care se află, joacă un rol cheie pentru securitatea europeană.

Demersuri similare ca amploare au avut loc și pe plan intern pentru a arăta dincolo de orice dubiu că România este pe deplin pregătită să adere la spațiul Schengen.

Relevante în acest sens sunt cele două misiuni succesive de evaluare voluntară a României pe Schengen care s-au desfășurat cu succes, respectiv implicarea României în proiectul-pilot de la frontiera cu Serbia, propus de Comisia Europeană.

Acum, ne aflăm într-o etapă intermediară. Este necesar ca negocierile politice și diplomatice pentru aderarea cu frontierele terestre la spațiul Schengen să fie încheiate cât mai curând.
Apartenența deplină a României la spațiul Schengen este un drept câștigat, nu o favoare care ni se face.

România continuă să investească sute de milioane de euro ca parte a eforturilor de a contribui la securitatea spațiului Schengen, fără a beneficia în schimb de drepturile care ni se cuvin”, a concluzionat secretarul general al PNL, pe Facebook.

Rareș Bogdan susține că terminalul din Timișoara a necesitat o investiție de 100 milioane de euro

Europarlamentarul liberal a lăudat viteza cu care investiția a fost valorificată la Timișoara. Potrivit lui, „terminalul Schengen” este cel mai modern din țară.

„A fost o viteză incredibilă pentru această investiţie. Este o investiţie realizată din bani europeni, în proporţie de peste 80 la sută. S-au luat 82 milioane de euro pentru a dezvolta cel mai modern terminal din România şi o spune un clujean care priveşte asta cu oarecare invidie.

În câteva luni se termină şi investiţia de la Cluj şi vedem care arată mai bine. Azi, Aeroportul Iaşi este peste Otopeni, peste Cluj, Timişoara sau Sibiu”, a precizat europarlamentarul PNL Rareş Bogdan.

Rareș Bogdan
SURSA FOTO: Facebook, Rareș Bogdan

În timpul vizitei sale la Iași, el a subliniat că a avut ocazia să observe un parc modern amenajat de compania locală de transport. A menționat cu satisfacție că noile mijloace de transport au fost procurate cu sprijinul fondurilor europene.

„Sunt deja 32 tramvaie, vor veni încă 18, care arată ca la nivelul oricărei capitale europene. Sunt de asemenea autobuze electrice, 50 la număr la Iaşi, un parc care ajunge în total la 140 mijloace de transport în comun şi îi felicit pe Mihai Chirica, Costel Alexe, dar şi pe ieşeni. Moldova se dezvoltă, iar România a înţeles ce înseamnă banii europeni”, potrivit lui Rareş Bogdan.

Rareș Bogdan a evidențiat faptul că România a beneficiat de un total de 94 miliarde de euro din partea Uniunii Europene, în timp ce a contribuit cu doar 26 de miliarde de euro către bugetul UE.

„Diferenţa este colosală şi arată modul în care Europa susţine dezvoltarea României. La Iaşi s-a depăşit un miliard de euro în şcoli, în mobilitate urbană, în aeroport sau în zona de apă-canal. Asta arată de ce este nevoie de Europa, de ce administraţiile de succes reuşesc să facă lucruri grozave”, susține Rareş Bogdan.