Lucian Bode, decizie de ultim moment pentru jandarmi și polițiști

Lucian Bode a explicat marți, 9 martie, că sunt vizate două reglementări. Prima îi vizează pe jandarmi, care „trebuie să se întoarcă la sistemul de pregătire obligatoriu prin regulamentele lor interne şi mâine vom lua această decizie”.

„Mâine va veni cu două propuneri în hotărârea CNSU. Această hotărâre va fi transpusă printr-o hotărâre de guvern, respectiv ordonanţă de urgenţă. Prima vizează reîntoarcerea jandarmilor la paza obiectivelor.

Noi am avut peste 700 de jandarmi detaşaţi de la diverse unităţi pentru ordine publică, transferaţi în sistemul de ordine publică, iar paza era asigurată de către angajaţi ai Ministerului Apărării Naţionale. Ei trebuie să se întoarcă la sistemul de pregătire obligatoriu prin regulamentele lor interne şi mâine vom lua această decizie”, a declarat Lucian Bode pentru TVR1.

De asemenea, a doua reglementare se referă la revenirea poliţiştilor locali la primării.

„A doua reglementare, la solicitarea Asociaţiei Municipiilor din România, de exemplu, care a cerut oficial prin domnul preşedinte Emil Boc, şi nu numai, au solicitat ca poliţia locală să revină la primării. Sunt două reglementări ale Ministerului Afacerilor Interne”, a adăugat Lucian Bode, explicând că anul trecut poliţia locală a fost preluată, în starea de urgenţă, în coordonarea poliţiei naţionale.

Măsură fără precedent anunțată de ministrul de Interne

Ministrul de Interne, Lucian Bode, a declarat că a cerut conducerilor tuturor inspectoratelor de poliție din țară să reanalizeze plângerile făcute în ultimii doi ani în care se regăsesc amenințări cu posibile acte de violență.

Bode a făcut publică informația în contextul cazului de la Onești.

„Am avut raportul preliminar în două etape. Prima, în care am anunțat măsurile preliminare și anume sesizarea unităților de parchet competente pe componenta neglijenței în serviciu legat de modul în care s-a intervenit.

Apoi, sesizarea unităților de parchet privind modul în care s-au analizat sesizările din ultimii ani legat de acest individ.

A doua componentă a raportului preliminar mai prevede o măsură, pe care o anunț acum, am dispus declanșarea la nivelul tuturor structurilor Poliției Române a unui proces de reanalizare a petițiilor și sesizărilor fără caracter penal din ultimele 24 de luni pentru a identifica situațiile în care petenții amenință cu săvârșirea actelor de violență”, a declarat Bode.