Lucian Bode, ministrul de Interne,  a declarat, miercuri seară, că trebuie găsit un sistem de gestionare a carierei, având în vedere deficitul mare de personal în structurile MAI. Ministrul afirmă că peste 30.000 de angajaţi s-au pensionat în ultimii cinci ani. „Doar în ultimii 5 ani au plecat în pensie peste 30.000 de angajaţi din structurile MAI. Trebuie să gândim un sistem de gestionare a carierei. Ministrul anunţă concursuri ”de sus până jos” pentru ocuparea funcţiilor de conducere.”, a declarat ministrul.

”Am susţinerea primului ministru, a majorităţii parlamentare să fac reformă în MAI (…) Când spun reformă, mă gândesc la problemele sistemice pe care Ministerul Afacerilor Interne le are, de la deficitul de personal. Doar în ultimii 5 ani au plecat în pensie peste 30.000 de angajaţi din structurile MAI. Au plecat conform reglementărilor legale în vigoare. De aceea, trebuie să gândim un sistem de gestionare a carierei”, a afirmat Bode, prcizând că în fiecare an au fost din ce în ce mai puţine locuri la şcolile de poliţie, în loc să fie tot mai multe, transmite news.ro.

Lucian Bode vrea eliminarea împuternicirii pe funcţie

Ministrul de Interne a afirmat că îşi propune ”aducerea în sistem a unor oameni bine pregătiţi, cu experienţă” şi eliminarea împuternicirii pe funcţie.

”Este ce mai nociv mod de a avea management. Acest mod de a menţine împuternicitul este dăunător”, a mai afirmat ministrul.

Bode anunţă că va propune Guvernului organizarea de concursuri pe funcţii ” de sus până jos”.

”Propunerea cu care voi merge în faţa Guvernului este de a organiza concursuri de sus până jos, de la Poliţia Capitalei până la ultimul inspectorat, să-i selectăm pe baza unor concursuri transparent organizate şi să avem stabilitate pe funcţii”, a mai afirmat ministrul.

Acesta a precizat că o altă modeliate de a reduce deficitul de personal este trecerea în corpul ofiţerilor, având deja loc primele concursuri în acest sens.