Principalele prevederi sunt legate de înăsprirea pedepselor pentru furtul de lemn, de o gestionare mai bună a micilor proprietăţi, de sprijinul acordat agenţilor economici pentru prelucrarea primară a lemnului în România, dar şi de compensaţii acordate proprietarilor care nu-şi pot exercita dreptul de proprietate în siturile Natura-2000.

‘Am demarat aceste modificări, pentru că, în România, pădurile sunt distruse. Sunt multe zone în care hoţii de lemne taie în mod ilegal pădurea, iar pierderile pe care statul român le are sunt enorme. Nu mă refer doar la pierderile de cinci miliarde euro, estimate de Curtea de Conturi în perioada 1990-2011, ci de pierderile pe care le are, până la urmă, fiecare cetăţean’, a precizat duminică Lucia Varga.

Potrivit acesteia, păduri mai puţine înseamnă râuri colmatate, zone distruse, chiar pierderi de vieţi omeneşti, din cauza inundaţiilor.

Între noile prevederi ale Codului silvic se află şi măsurile de încurajare a prelucrării lemnului, în România, pentru că se doreşte să se aducă plusvaloare acestei resurse, creându-se, astfel, şi venit la bugetul statului, dar mai ales locuri de muncă pentru cetăţeni.

‘Sper ca în perioada următoare să convingem Parlamentul, care este forul decizional, că avem nevoie de asemenea măsuri de stimulare economică, prin prelucrarea lemnului, în România. Am făcut dezbateri publice, am arătat că aceste modificări sunt în concordanţă cu procedurile europene şi au fost agreate de marea majoritate a administratorilor de pădure. Ceea ce e şi mai important, există voinţă politică pentru implementarea acestui Cod silvic’, a afirmat Lucia Varga.

Modificarea radicală a Codului silvic era necesar, mai ales că, din nefericire, sunt foarte multe judeţe din ţară unde se taie necontrolat pădurile. Din această cauză, au fost iniţiate, până acum, controale în Argeş, în Bihor, în Cluj şi Suceava.

‘În continuare vom efectua controale acolo unde vom avea sesizări, pentru că vrem să tragem un semnal de alarmă. Nu se mai poate tolera acest furt, care. De multe ori, s-a făcut cu implicarea autorităţilor. Vreau să reformăm total Inspectoratele silvice, să le facem eficiente, care să aplice legea în România. Cei care nu se vor conforma, vor fi eliminaţi din sistem’, a subliniat Lucia Varga.

Ministrul delegat pentru Ape, Păduri şi Piscicultură intenţionează să aducă în sistem tineri absolvenţi de silvicultură, pe care să-i formeze, pentru a avea organisme de control eficiente.

Totodată, intenţionează să vină în faţa Guvernului cu propunerea de acordare a stimulentelor pentru aceşti tineri, pentru a-i co-interesa.

Organizaţia Naţională a Femeilor Liberale, în colaborare cu OFL Caraş-Severin, în cadrul proiectului naţional ‘Femeile liberale pot ajuta România’, au desfăşurat, în zilele de 18 şi 19 mai, în staţiunea Băile Herculane, un seminar de pregătire politică. 

Cu acest prilej, OFL din Valea Almăjului a prezentat, în cadrul proiectului zonal ‘Veşnicia s-a născut la ţară’, programe de implicare a femeilor liberale în conservarea şi transmiterea obiceiurilor şi datinilor populare, simbol al patriotismului şi al iubirii de neam. Totodată, femeile liberale au vizitat, cu această ocazie, şi morile de apă de la Rudăria.

Şi pentru că judeţul Caraş-Severin este unul foarte generos, în ceea ce priveşte turismul, s-a făcut propunerea ca acest simpozion să fie organizat, anual, în staţiunea Băile Herculane.
Sursa: Agerpres