Un tribunal din Moscova l-a condamnat marţi pe opozantul rus Aleksei Navalnîi, critic acerb al Kremlinului, la 3 ani şi jumătate de închisoare, după ce a decis că acesta a încălcat condiţiile de eliberare în urma unei condamnări cu suspendare în 2014, dar a spus că termenul său de închisoare va fi scurtat pentru timpul în care s-a aflat în arest la domiciliu, relatează Reuters, conform Agerpres.

Agenţia rusă de presă TASS relatează şi ea că, potrivit rapoartelor preliminare, Navalnîi va sta doar 2 ani şi jumătate după gratii, având în vedere că a stat sub arest la domiciliu timp de un an de zile.

Navalnîi, unul dintre cei mai virulenţi critici ai preşedintelui rus Vladimir Putin, a fost arestat la 17 ianuarie pe un aeroport din Moscova la revenirea sa în Rusia din Germania, unde a primit îngrijiri după ce a fost otrăvit în august cu agent neurotoxic din familia Noviciok cu caracter militar.

Astfel, tribunalul a dat curs cererii Serviciului penitenciar din Rusia (FSIN) privind comutarea pedepsei de 3 ani şi jumătate de închisoare cu suspendare împotriva opozantului Aleksei Navalnîi, într-un dosar din 2014, într-o pedeapsă cu executare.

Fondul de luptă împotriva corupţiei (FBK), fondat de Navalnîi, a lansat marţi seara un apel la o manifestaţie imediată la Moscova într-un mesaj pe Twitter, potrivit AFP şi Reuters.

Unul dintre avocaţii lui Navalnîi a declarat că va face apel la această condamnare.

Peste 200 de persoane au fost arestate în apropierea tribunalului

Cel puţin 237 de persoane au fost arestate marţi în apropierea tribunalului din Moscova (Mosgorsud), unde se desfăşura procesul lui Navalnîi, potrivit OVD-Info, o organizaţie care monitorizează persecuţiile politice în Rusia. Duminică au fost arestate peste 5.000 de persoane dintre miile care au ieşit în stradă să ceară eliberarea sa.

Încă de la primele ore ale dimineţii, forţele antirevoltă au desfăşurat un important dispozitiv de securitate în jurul tribunalului, cu puţin timp înainte de începerea şedinţei, declanşând arestările, aşa cum se poate vedea în înregistrările postate pe reţelele de social media.

Uniunea Europeană a cerut în mai multe rânduri eliberarea “imediată” a lui Aleksei Navalnîi, precum şi a susţinătorilor săi arestaţi în cursul manifestaţiilor organizate în ţară.