Disponibilă de astăzi, la punctele de difuzare a presei și online pe www.agoramag.ro, revista Evenimentul Istoric expune ”Secrete din dosarele lui Pacepa și ale altor nouă „trădători” condamnați de Ceaușescu”.

În orice serviciu de informaţii externe, şi mai ales în unul care se ocupă şi cu poliţia politică, există convingerea că nu pot fi excluse total cazurile de trădare în propriile rânduri, dată fiind complexitatea situaţiilor în care se poate afla un ofiţer de informaţii şi forţele care acţionează asupra sa. Pentru a se limita acest fenomen sunt luate o serie întreagă de măsuri care să împiedice acţiunea contrainformativă a adversarului, concomitent cu verificarea permanentă şi calificată a propriilor ofiţeri. În cazul spionajului românesc din perioada comunistă aceste măsuri au fost frumoase în teorie dar mediocre, de cele mai multe ori, în practică. Corupţia şi clientelismul au năpădit şi această zonă a Securităţii, creându-se astfel nu numai condiţiile dar şi motivele pentru defectările unor ofiţeri români în Occident. Cauzele şi formele de manifestare ale acestui fenomen prezent în întregul bloc socialist (România avea, la rândul ei, în 1989, un număr important de ofiţeri „defectori”) nu pot fi înţelese fără o minimă cunoaștere a organizării şi activităţii Direcţiei Generale de Informaţii Externe (DGIE) între anii 1951-1978, pe care puteți să le descoperiți în noul număr al revistei.

Un alt subiect interesant disponibil în noul număr face referire la analiza unui fenomen istoric: Gloria și decăderea Statului Național – Legionar. Punct de cotitură al politicii românești, Rebeliunea Legionară nu doar a înfiorat românii în ianuarie 1941, ci a și grăbit sfârșitul Statului Național – Legionar, silind Garda de Fier cu ale sale cămăși verzi să iasă din istorie pe ușa din dos. Rănile provocate de „războiul civil” dezlănțuit în urmă cu 80 de ani pe străzile Bucureștiului continuă să rămână vii în însemnările oamenilor pe care destinul i-a făcut contemporani cu „marea biruință legionară”. Privind în jur, astăzi, situația nu este cu mult diferită, după ora 10 seara, orașul e mort. Spectacolele interzise după ora nouă, restaurantele închise. Nimeni nu are voie să circule. Doar ziua lumea e vioaie, vorbăreață, plină de curiozitate și, la urma urmelor, ușurată.

În ediția din luna ianuarie puteți afla fascinanta poveste a singurei nave americane capturată de Coreea de Nord, USS Pueblo. În anii Războiului Rece omenirea s-a aflat de mai multe ori pe marginea prăpastiei. Incidente mai mult sau mai puţin mediatizate au creat tensiuni uriaşe între forţele militare ale celor două sisteme politice – comunist şi capitalist. Unul dintre aceste incidente s-a petrecut în urmă cu 53 de ani şi nu este pe deplin soluţionat nici astăzi: capturarea navei americane de spionaj USS Pueblo de către forţele nord-coreene! Analiza amănunțită a cazului o puteți întâlni în primul număr al revistei Evenimentul Istoric din 2021.

Despre toate aceste subiecte, dar și multe altele puteți citi în numărul 35 al revistei, disponibil de astăzi, la punctele de difuzare a presei sau online accesând www.agoramag.ro 

Nu ratați nici concursurile Evenimentul Istoric prin care puteți câștiga abonamente, mai multe detalii aflați accesând https://bit.ly/3oxciPS.

Dacă vrei să colecționezi revista, te invităm să te abonezi! Poți opta pentru un abonament în varianta print, accesând https://agoramag.ro/abonamente/abonamente-evenimentul-istoric sau poți să te bucuri de versiunea online a revistei, direct pe tableta, computerul sau telefonul tău, accesând https://agoramag.ro/abonamente/abonamente-evenimentul-istoric?product_id=441.

Și pentru că ne face plăcere să susținem pasionații de istorie, am pregătit și o super ofertă: achiziționează de pe www.agoramag.ro un abonament Evenimentul Istoric pe 12 luni și primești cadou întreaga colecție 2019.