Unele dintre cele mai prețioase picturi din lume, in valoare de miliarde de dolari, inclusiv lucrări ale lui Vermeer, Rembrandt, Degas și Manet, au fost furate dintr-o galerie din Boston, Massachusetts, în ceea ce a fost considerat cel mai mare furt de artă din istorie.

Un jaf comis cu măiestrie cu 30 de ani de indivizi care au exploatat la maximum carențele de securitate ale muzeului și au pătruns costumați în ofițeri de poliție, scrie The Guardian.

Iată însă că la distanță de trei decenii, un detectiv britanic pare că a intrat pe firul celor mai bune bune indicii de până acum despre ascunzătoarea capodoperelor. Dar și despre contactul-cheie al hoților, un gangster irlandez.

Martin „Viper” Foley, un infractor cunoscut, care a acționat ca membru al unei bande din Irlanda timp de o jumătate de secol, a renunțat brusc la negocierile privind misterul jafului, potrivit lui Charles Hill, un detectiv specializat în furturile operelor de artă. Iar promisiunea lui Foley de a dezvălui secretul ascunzătorii acestlor opere de artă, printre care și celebra pictură „Concertul”, a lui Vermeer, cea mai valoroasă lucrare din lume sutrasă dintr-un muzeu, a dispărut odată cu el.

Conform ziarului britanic, după mai multe întâlniri secrete și apeluri telefonice care au avut loc în vara anului 2019, Foley l-ar fi ajutat pe Hill să ajungă la un potențial acord cu membrii unei bande despre care susținea că au furat tablourile dispărute acum 3 decenii. Dar în această vară, după ce presa din Irlanda ar fi dezvăluit aceste negocieri, Foley, căutat și pentru neachitarea impozitelor,s-a dat cu totul la fund.

Jaful ar fi fost pus la cale de un mai vechi asociat al lui Foley, gangsterul din Dublin Martin Cahill.

În februarie, bărbatul în vîrstă de 66 de ani era deja în alertă, după un avertisment al poliției irlandeze cu privire la o amenințare iminentă din partea celor din bandă. „Dacă cineva poate găsi aceste picturi, Charley Hill este acela”, a declarat John Wilson, jurnalistul BBC in documentarul The Billion Dollar Art Hunt, care urmărește firul anchetei. „El este convins că operele de artă se află în Irlanda și că este posibilă o înțelegere pentru a le returna”, spune jurnalistul BBC.

Jaful de la galeria din Boston rămâne cel mai mare din lumea artei și din SUA.

Printre lucrările de artă furate atunci se numără trei tablouri de Rembrandt Harmenszoon van Rijn, unul de Johannes Vermeer și cinci schițe și acuarele de Edgar Degas, estimate la o sumă totală de peste o jumătate de miliard de dolari. Dintre acestea, pictura lui Vermeer, „Concertul”, este estimată la cel puțin 200 de milioane de dolari.

Reprezentații muzeului au anunțat o recompensă de 10 milioane de dolari pentru informațiile care duc la recuperarea picturilor. Hill, fost șef al echipei de artă și antichități de la Met, care a recuperat și celebra pictură ”Strigătul”, a lui Edvard Munch, în 1994, a mers cu insistență pe o pistă credibilă, în Dublin, în toamna trecută. Wilson și echipa de la BBC dezvăluie elemente ale anchetei în documentarul ce urmează să fie prezentat pe BBC4 săptămâna viitoare.