Nicușor Constantinescu tocmai a primit o nouă condamnare

Nicușor Constantinescu a fost condamnat la 8 ani de închisoare cu executare în dosarul finanţării ilegale a fundaţiilor Fantasio şi Thalia, conform informațiilor transmise de antena3.ro

Astfel, Curtea de Apel Galaţi a menţinut pedeapsa aplicată de Tribunalul Constanţa, în mai 2018.

A constituit un grup infracţional

Este demn de menționat că în cursul anului 2012, inculpatul Constantinescu Nicuşor Daniel, împreună cu inculpaţii Zgabercea Cristian Bogdan, Oproiu Carmen Florentina şi Fundaţia Fantasio, a constituit un grup infracţional organizat al cărui scop a fost comiterea mai multor infracţiuni îndreptate împotriva patrimoniului judeţului Constanţa, precum şi a unor infracţiuni de evaziune fiscală, conform informațiilor transmise în acel moment de Direcția Națională Anticorupție (DNA).

Un dosar cu un prejudiciu de peste opt milioane de euro

Fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Constanţa (CJC) Nicuşor Constantinescu a rămas cu pedeapsa de opt ani de închisoare într-un dosar cu un prejudiciu de peste opt milioane de euro, în urma unei decizii de joi a Curţii de Apel Galaţi. Instanţa a micşorat condamnarea lui Cristian Zgabercea, fost producător al TVR, de la patru ani şi opt luni de închisoare la trei ani de închisoare cu suspendare. Decizia este definitivă.

Curtea de Apel Galaţi a dat sentinţa, joi, într-un dosar cu un prejudiciu de peste opt milioane de euro în care a fost judecat fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Constanţa Nicuşor Constantinescu, dar şi alţi foşti angajaţi ai CJC.

Instanţa a decis achitarea lui Cristian Zgabercea şi a Fundaţiei Fantasio Constanţa pentru evaziune fiscală şi a lui Marcel Părău Brâncoveanu şi a Fundaţiei Culturale Thalia pentru complicitate la evaziune fiscală.

De asemenea, Curtea de Apel Galaţi a hotărât să reducă pedeapsa aplicată lui Cristian Zgabercea pentru complicitate la abuz în serviciu în formă continuată de la patru ani de închisoare la trei ani de închisoare cu suspendare. Decizia Curţii de Apel Galaţi este definitivă.

În luna mai 2018, Tribunalul Constanţa a decis condamnarea lui Nicuşor Constantinescu la opt ani de închisoare pentru abuz în serviciu în formă continută, abuz în serviciu şi folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane.

În acelaşi dosar a fost condamnat şi Cristian Zgabercea, fost producător general al Televiziunii Române, care a primit o pedeapsă de patru ani şi opt luni de închisoare pentru complicitate la abuz în serviciu şi evaziune fiscală, faptele fiind comise în perioada în care era consilier al lui Nicuşor Constantinescu.

O altă persoană judecată în acest dosar, Carmen Florentina Oproiu, fostă angajată a Consiliului Judeţean Constanţa, a fost condamnată la trei ani de închisoare cu suspendare pentru complicitate la abuz în serviciu. Marcel Părău Brîncoveanu, reprezentantul Fundaţiei Thalia, a primit doi ani de închisoare cu suspendare pentru complicitate la evaziune fiscală, Fundaţia Thalia a primit o amendă penală de 5.000 de lei pentru complicitate la evaziune fiscală, iar Fundaţia Fantasio, o amendă penală de 7.000 de lei şi pedeapsa complementară dizolvării persoanei juridice.

Procurorii DNA l-au acuzat pe Nicuşor Constantinescu că, în 8 ianuarie 2015, în calitate de preşedinte al Consiliului Judeţean, a emis o dispoziţie prin care a lăsat-o fără atribuţii pe Felicia Tăicuţu, director în cadrul CJ, provocându-i o pagubă prin diminuarea salariului şi afectându-i interesele legitime privind exercitarea atribuţiilor unui post pe care îl ocupase prin concurs. De asemenea, el a fost acuzat în acest dosar că a făcut plăţi nelegale din fonduri publice către asociaţii, fundaţii sau cluburi sportive, prejudiciul produs fiind de peste opt milioane de euro.