Consiliul Concurentei a decis ca Loteria Romana a beneficiat de ajutor de stat ilegal si ca urmare, a dispus recuperarea de catre Ministerul Finantelor Publice a acestuia si a dobanzilor aferente, suma totala ridicandu-se la valoarea de 50,6 milioane lei.

In cursul lunii martie 2006, Consiliul Concurentei a dispus declansarea unei investigatii avand ca obiect analiza masurilor de sprijin financiar acordate Loteria Romana.


In cadrul investigatiei s-a constatat ca Loteria a beneficiat de o serie de facilitati fiscale sub forma scutirii de la plata taxei de licenta si exceptarii de la perceperea si virarea catre stat a taxei de timbru social.


Aceste masuri de sprijin financiar reprezinta ajutor de stat, in conformitate cu prevederile legale in domeniul ajutorului de stat. In urma analizei efectuate de expertii Consiliului Concurentei s-a stabilit ca acest ajutor este ilegal, fiind acordat fara a fi fost notificat, si incompatibil cu un mediu concurential normal.


Totodata, autoritatea de reglementare in domeniul concurentei solicita eliminarea din legislatia din domeniul jocurilor de noroc a dispozitiilor legale care instituie un tratament preferential Loteriei Romane.

Sursa: Consiliul Concurentei, 11 iulie 2006