Castelul Bánffy, locul absolut fabulos din Transilvania

Castelul Bánffy din localitatea Răscruci, comuna Bonțida, a fost reabilitat cu succes. Consiliul Județean Cluj spune că acesta a fost transformat într-un centru cultural modern și atractiv.

Acest proiect ambițios a fost realizat cu sprijinul fondurilor europene. A fost nevoie de aproximativ 4 milioane de euro din aceste fonduri. La sumă s-au adăugt alte aproximativ 7,5 milioane de euro din bugetul propriu al județului.

Lucrările ample de reabilitare au acoperit atât:

  • aspecte structurale: zidurile interioare și exterioare ale castelului, compartimentările, finisajele, instalațiile de utilități
  • cât și elemente artistice: tâmplăriile, ornamentica, finisajele din lemn și lemn pictat, mobilierul, șemineul, sobele de teracotă, vitraliile, inscripțiile etc.

Centru Cultural în Castelul Bánffy

Cu scopul de a valorifica pe deplin potențialul Castelului Bánffy, etajul acestuia a fost transformat într-un Centru Cultural.

Aici, vizitatorii vor avea acces la:

  • o bibliotecă/mediatecă
  • o sală multifuncțională pentru diverse activități culturale
  • o sală de curs de dimensiuni reduse
  • birouri de cercetare și administrative, împreună cu grupuri sanitare

Subsolul castelului găzduiește un spațiu expozițional, oferind oportunitatea de a expune elemente semnificative din istoria și cultura locală.

Castelul Bánffy
SURSA FOTO: Dreamstime

Parcul Castelului Bánffy a fost restaurat

Parcul castelului a fost, de asemenea, restaurat, iar amenajarea unui lac în incintă adaugă un plus de frumusețe peisajului.

Consiliul Județean Cluj spune că lucrările nu s-au oprit aici. Potrivit CJ Cluj:

  • a fost construit un ponton din lemn
  • a fost refăcut porumbarul
  • a fost refăcută fântâna arteziană
  • a fost edificat un pod peste canal

De asemenea, au mai fost edificate alte două poduri peste șanțul de evacuarea a apei lacului. Nu în ultimul rând, au fost amenajate accesele auto și pietonale.

S-a lucrat și la peisagistica locației. CJ Cluj spune că s-au plantat arbori. De altfel, au fost consolidate alte trei clădiri, toate acestea deservind castelul.

Castelul Bánffy, important pentru comunitatea locală

Președintele Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe, a subliniat importanța acestui proiect pentru comunitatea locală și a menționat că Castelul Bánffy din Răscruci va deveni un centru comunitar și cultural, deschis publicului larg, găzduind diverse evenimente și activități culturale.

„Prin finalizarea acestui proiect oferim un obiectiv deosebit clujenilor, turiștilor sau pasionaților de istorie și frumos. Valorificarea acestei perle arhitecturale cu o importanță istorică și culturală deosebită va impulsiona dezvoltarea acestei întregi zone a județului.

Castelul Bánffy din Răscruci, un obiectiv identitar și un punct de referință pe harta turistică din Transilvania, va putea fi vizitat de publicul larg și va fi un spațiu comunitar, care va găzdui evenimente culturale și nu numai”, a declarat Alin Tișe, președintele CJ Cluj.