Dacă va fi confirmată de toate părţile, efectuarea acestei plăţi va fi un pas înainte spre reluarea livrărilor de petrol către Cehia, după o săptămână de oprire, şi de asemenea va crea condiţiile pentru plăţile viitoare care să asigure tranzitul de petrol în regiune.

Livrările au fost suspendade din cauza sancțiunilor occidentale impuse băncilor rusești

Marţi, Ucraina a suspendat livrările de petrol rusesc spre trei ţări europene (Ungaria, Cehia şi Slovacia) prin conducta Drujba, după ce grupul rus Transneft nu a putut plăti drepturile de tranzit pentru luna august datorate operatorului ucrainean UkrTransNafta. Firma Transneft a explicat că a plătit drepturile de tranzit pentru luna august către operatorul ucrainean UkrTransNafta în data de 22 iulie, însă banii au fost returnaţi în data de 28 iulie deoarece plata nu a fost procesată, din cauza sancţiunilor occidentale impuse băncilor ruseşti.

Compania ungară MOL au găsit o soluție pentru reluarea livrărilor de petrol către Ungaria și Slovacia, mai puțin către Cehia

Livrările de petrol rusesc spre Ungaria şi Slovacia au fost reluate miercuri, după ce grupul petrolier ungar MOL şi divizia sa din Slovacia, Slovnaft, au găsit o soluţie prin asumarea plăţi pentru tarifele de tranzit datorate de Rusia Ucrainei.

În schimb, livrările de petrol rusesc spre Cehia nu au fost reluate încă.

Ulterior, plata către Cehia a fost deblocată, iar, începând de mâine, livrările de petrol spre Cehia vor fi reluate

„Potrivit informaţiilor noastre, banca a revenit asupra deciziei iniţiale de a bloca plata referitoare la drepturile de tranzit şi, în cele din urmă, a acceptat să proceseze plata. Aceasta confirmă că modelul pus la punct este funcţional şi poate acţiona ca o soluţie pe termen lung”, a declarat purtătorul de cuvânt de la Slovnaft, Anton Molnar.

O altă sursă din apropierea acestui dosar a dezvăluit că plata a fost deblocată de grupul bancar olandez ING iar livrările de petrol spre Cehia vor fi reluate sâmbătă.

Ţările din Europa Centrală sunt dependente parţial de petrolul rusesc şi puternic dependente de gazele naturale ruseşti şi au reuşit să obţină scutiri de la iminentul embargou ce va fi impus de Uniunea Europeană pentru importurile de petrol rusesc până când îşi vor ajusta rutele de aprovizionare şi rafinăriile pentru alte tipuri de petrol.