Oficialul MFP a precizat că au fost prezentate experţilor FMI elementele de siguranţă ale acestei măsuri, respectiv plata facturii numai prin transfer bancar, faptul că rambursarea TVA se efectuează numai la prezentarea dovezii plăţii (ordinul de plată), precum şi faptul că între cele 475.000 de firme care vor beneficia de această măsură şi Fisc se interpune un prim filtru de siguranţă – 40 de bănci din România prin care se pot face plăţile.

Voinea a menţionat că a fost prezentat experţilor FMI şi mecanismul de aplicare al acestei măsuri, care va fi detaliat în normele de aplicare ale ordonanţei care va modifica Codul Fiscal. Astfel, mai sunt introduse două termene, de 90 şi respectiv 30 de zile. Concret, după 90 de zile, TVA trebuie plătită totuşi de firma A, chiar dacă nu a încasat factura, iar cealaltă firmă poate deduce TVA. După 90 de zile va mai fi încă un termen, de 30 de zile, astfel încât, dacă plata facturii tot nu s-a făcut, TVA plătită de firma mică poate fi compensată cu alte obligaţii de plată către stat, iar la firma mare care şi-a dedus TVA aceasta redevine obligaţie de plată.

Măsura plăţii TVA la încasarea facturii vine în sprijinul IMM-urilor, care achitau TVA fără să fi încasat contravaloarea facturilor, ceea ce punea presiune pe fluxul lor de lichidităţi. Plata TVA la încasare va fi aplicată în cazul firmelor cu cifra de afaceri mai mică de 500.000 euro, cu condiţia ca derularea decontărilor să se facă numai prin sistemul bancar.

A şasea misiune de evaluare a Fondului Monetar Internaţional /FMI/ pentru acordul preventiv cu România a început în 31 iulie la Bucureşti şi se va încheia în 13 august. Vizita FMI va avea loc în acelaşi timp cu cea a delegaţiilor Comisiei Europene şi Băncii Mondiale

Acordul dintre România şi FMI a început la 31 martie 2011 şi este unul de tip preventiv, ridicându-se la 3,1 miliarde DST (3,6 miliarde de euro), reprezentând aproximativ 300% din cota pe care România o are la Fond.