"Guvernul a decis să preia Bank Snoras în interesul publicului", a anunţat ministrul de Finanţe, Ingrida Simonyte, la sfârşitul unei reuniuni de urgenţă a guvernului, precizând că decizia vizează garantarea stabilităţii financiare a statului. Ingrida Simonyte a adăugat că activele sănătoase vor fi separate într-o nouă bancă de stat.

Măsura a fost recomandată anterior de Banca centrală. "Consiliul de administraţie al Băncii centrale a Lituaniei a decis să recomande guvernului că soluţia cea mai eficientă pentru soluţionarea problemelor acestei bănci este că fie preluată în interesul publicului", a anunţat instituţia într-un comunicat. "Decizia a fost luată având în vedere riscul de insolvenţă şi posibilele activităţi ilegale", a precizat guvernatorul Vitas Vasiliauskas.

Bank Snoras este a patra mare bancă din Lituania în termeni de capital şi a cincea în termeni de active. Motivele pentru care banca a intrat în dificultăţi financiare nu sunt pentru moment clare.

Lituania, o mică republică baltică cu trei milioane de locuitori, a aderat la Uniunea Europeană în 2004 dar nu este încă membră a zonei euro.
Sursa: Agerpres