Laszlo Borbely a susţinut că pentru anul viitor se va analiza introducerea unei taxe generale, pe lângă taxa de primă înmatriculare.

”Nu suntem singurul stat care facem acest tip de politică şi taxă şi nu contravine directivei Uniunii Europene”, a susţinut Laszlo Borbely.
Borbely a declarat  că persoanele care vor acţiona în judecată statul român pentru taxa de primă înmatriculare vor avea surprize, deoarece aceasta nu este împotriva prevederilor şi directivelor Uniunii Europene.

”Nu sunt niciun fel de probleme, chiar dimpotrivă am o veste proastă pentru cei care vor să dea statul în judecată. Am schimbat legislaţia în luna decembrie, am făcut acele corecturi care trebuiau făcute şi nu au fost corecturi care să se refere la esenţa acestei taxe. Avem avizul motivat al avocatului general de la Curtea Europeană de Justiţie, care clar spune că nu este împotriva prevederilor şi directivelor Uniunii Europene această taxă de primă înmatriculare”, a arătat ministrul.

Laszlo Borbely a arătat că acest răspuns a fost solicitat de o judecătorie şi se constituie într-un precedent.

Acesta a anunţat că va trimite o scrisoare Consiliului Superior al Magistraturii prin care va cere ca toate judecătoriile să aibă în vedere această decizie a Curţii Europene de Justiţie.

”Vreau să clarificăm un lucru odată pentru totdeauna: este o politică de stat, potrivit căreia nu numai în România, dar şi în Uniunea Europeană poluatorul plăteşte. România nu poate să-şi permită, cum a fost anul trecut, s-au importat 210.000 maşini second-hand, dintre care 130.000 mai vechi de 10 ani. Nicio problemă. Poate în continuare un dealer care vrea să aducă o maşină mai veche de 10 ani să o aducă, dar să plătească o taxă mai mare. Pentru că nu putem să ne permitem să dăm 720 de milioane de lei într-un an pentru casarea a 190.000 de maşini şi să se aducă 130.000 de maşini mai vechi de 10 ani din altă parte. Este o politică a României, dar eu îmi asum această responsabilitate”, a afirmat ministrul.
SURSA: Agerpres