Instituţia financiară anticipa în previziunile oficiale publicate în iunie că economia mondială va urca în acest an cu 4,3%, iar în 2012 cu 4,5%.
"Statele dezvoltate economic, dar care nu şi-au reluat creşterea, vor înregistra un ritm slab, de 1,5 până la 2%. În alte regiuni, tabloul este mai îmbucurător – în ţările cu o piaţă în formare şi cu o economie în curs de dezvoltare ritmul creşterii trebuie să atingă 6-6,5%", a precizat Lagarde.

Ea a afirmat că unele state europene vor înregistra anul viitor o creştere economică de 3,5%, iar Rusia – de 4%, la acelaşi nivel cu America Latină, dar mai puţin decât statele cu dezvoltare dinamică din Asia. "Totuşi, prognoza vizând Rusia va trebui, probabil, revizuită în scădere", a punctat şefa FMI.

"Riscurile globale au atins un nivel foarte înalt, iar tensiunea financiară a crescut brusc. Noi am ţinut cont de aceste riscuri în cursul analizei perspectivelor economice. Evaluăm o gamă largă de indicatori, inclusiv analiza vulnerabilităţii în cazul statelor cu o piaţă în formare şi cu o economie dezvoltată, cu scopul consolidării potenţialului nostru de avertizare timpurie. Aceasta este treaba FMI", a spus Lagarde.

Christine Lagarde a început duminică o vizită de trei zile în Rusia, în timpul căreia se va întâlni cu preşedintele rus Dmitri Medvedev, cu reprezentaţi ai Ministerului rus al finanţelor, ai Băncii Centrale, precum şi cu alţi membri ai statelor BRICS (Brazilia, Rusia, India, China, Africa de Sud).

"Presupun că vom discuta problemele serioase cu care se confruntă economia mondială, în special zona euro", a spus Lagarde.

"Dezbaterile noastre vor viza şi influenţa acestor evenimente asupra dezvoltării economice a Rusiei, precum şi priorităţile politicii economice. O problemă concretă se va referi la felul în care Rusia se mai poate folosi de preţurile încă mari ale petrolului, ţinând cont de riscurile încetinirii ritmului de creştere a economiei mondiale, pentru a diminua factorii unei posibile vulnerabilităţi economice", a afirmat directorul FMI.

Între temele de pe agenda întâlnirii cu liderul de la Kremlin figurează, potrivit RIA Novosti, ‘problemele actuale ale economiei şi finanţelor globale’, precum şi "măsurile anticriză luate de comunitatea internaţională", "paşii necesari de urmat în continuare pentru reformarea sistemului financiar internaţional".
Sursa: Agepres