Iranul are acum două „cascade” de centrifuge avansate, cu o capacitate de îmbogățirea a uraniului de aproape patru ori mai mare cea anterioară. Acestea sunt operaționale la situl nuclear Natanz, a declarat marți reprezentantul Republicii islamice la Agenţia Internaţională a Energiei Atomice (AIEA), Kazem Gharibabadi, după cum relatează Reuters.

„Datorită cercetătorilor noștri sârguincioși, două cascade de 348 de centrifuge IR2m cu o capacitate de aproape 4 ori mai mare decât IR1 rulează acum … cu succes în Natanz”, a spus Kazem Gharibabadi pe Twitter. „Instalarea a 2 cascade de centrifuge IR6 a fost de asemenea începută în Fordow. Urmează să vină multe altele în curând”.

Iranul încalcă progresiv acordul nuclear

Iranul a început din 2019 să încalce progresiv prevederile acordului după ce fostul preşedinte american Donald Trump a retras SUA din înţelegere şi a reimpus sancţiuni Republicii Islamice.

Acordul prevede că Iranul poate îmbogăţi uraniu doar la principala sa instalaţie subterană de la Natanz, cu centrifuge IR-1 de primă generaţie. Anul trecut a început însă îmbogăţirea uraniului cu o cascadă de centrifuge IR-2m, mult mai eficiente, iar în decembrie a anunţat că va mai instala trei.

„Iranul a finalizat instalarea uneia dintre aceste trei cascade, ce conţine 174 de centrifuge IR-2m, iar la 30 ianuarie, Iranul a început să alimenteze cascada cu UF6”, se spune în raportul agenţiei de la Viena, cu referire la materia primă hexafluorură de uraniu.

AIEA a confirmat ulterior că Republica islamică a început îmbogăţirea uraniului cu cea de-a doua cascadă.

Câteva luni până la obținerea de material fisionabil pentru o armă nucleară

Potrivit raportului confidenţial obţinut de Reuters, Teheranul continuă instalarea de centrifuge IR-2m mai avansate. Din restul de două cascade, a început instalarea uneia, iar a celeilalte este ‘aproape de finalizare’.

Ambasadorul Iranului la AIEA, Kazem Gharibabadi, a scris marţi pe Twitter că Teheranul a început deja instalarea de centrifuge IR-6 la Fordo, uzina săpată în munte unde a început îmbogăţirea uraniului la puritatea de 20% pe care o atinsese înainte de acordul din 2015. Raportul AIEA nu face nicio menţiune referitoare la acest lucru.

Marţi, puţin mai devreme, ministrul israelian al energiei a afirmat că Iranului îi mai sunt necesare aproximativ şase luni pentru a produce suficient material fisionabil pentru o armă nucleară, un termen de aproape două ori mai lung decât anticipase un înalt responsabil al administraţiei Biden.

Iranul neagă orice scop militar al îmbogăţirii uraniului. Acordul din 2015 impune limita de puritate a uraniului îmbogăţit la 3,67%, suficientă pentru producerea de energie în scop civil, dar mult sub cea de 90% care ar fi necesară pentru arma nucleară.