Euro 2004. Ordonanta de urgenta nr. 28/ 2002 privind valorile mobiliare prevede (articolul 138) ca actionarul care detine mai mult de 90% din drepturile de vot are obligatia ca in termen de 12 luni de la dobindirea acestei pozitii sau, dupa caz, de la 1 decembrie 2002 sa faca si sa finalizeze o oferta publica de preluare pentru restul de actiuni de pe piata, in vederea transformarii acesteia in societate de tip inchis.
Ca urmare, in acest an, pina la sfirsitul lunii august, s-au desfasurat o multime de oferte publice de preluare, majoritatea pentru societati tranzactionate pe piata Rasdaq (50 de oferte). De altfel, reactia cvasigenerala a investitorilor detinatori a peste 90% din actiuni a fost de a initia demersurile pentru cumpararea restului de actiuni.
A existat insa o exceptie care a iscat controverse printre operatorii pietei bursiere. Acum doua saptamini, SIF Transilvania a ales ca in locul ofertei publice obligatorii de preluare sa vinda aproape 10% din actiunile Eforie (SIF detinea, inca din 2000, inaintea aparitiei OUG nr. 28). In acest fel, SIF Transilvania nu mai intra sub incidenta articolului 138 si poate sa pastreze societatea listata pe piata. Tranzactia in cauza pare a fi reglementata de articolul 139 care elimina obligatia de preluare daca „in termen de 30 de zile de la data dobandirii pozitiei de peste 90% din capitalul social actionarul vinde un numar de actiuni avind drept consecinta reducerea participarii sale sub pragul de 90% plus o actiune”. Spunem „pare” intrucat legea nu reglementeaza explicit cazul societatilor care detineau peste 90% din actiuni la data adoptarii legii.
Legea s-a modificat, dar tot prost a iesit
Deoarece modificarile legii valorilor mobiliare au fost adoptate la presiunile investitorilor care doreau delistarea societatilor unde erau actionari majoritari, Guvernul si CNVM nu au acordat aceeasi atentie si situatiei in care actionarii majoritari care detin peste 90% din actiunile unui emitent vor sa mentina societatea listata pe piata. Aceasta a dus la o formulare care lasa loc de interpretari, iar legalitatea tranzactiei realizate recent de SIF Transilvania este pusa sub semnul intrebarii. Articolul 139 nu face referire si la actionarii care detineau peste 90% inaintea aparitiei legii. Cum pina in prezent, in instanta nu a ajuns nici un caz asemanator, CNVM trebuie sa clarifice situatia.
Presedintele Comisiei, prof. Gabriela Anghelache, a precizat faptul ca directia juridica din cadrul autoritatii a intocmit o nota care urmeaza sa intre in dezbaterea comisiei in sedinta din aceasta saptamana. Asadar, decizia in acest caz – decizie care va crea un precedent, indiferent ce vor hotari comisarii – este programata pentru aceste zile.
Parerile avocatilor sunt impartite. Unii considera ca actionarii isi pot diminua participatia in termen de 12 luni, incepand de la 1 decembrie 2002, aceeasi perioada lasata la dispozitie pentru initierea si finalizarea ofertei publice obligatorie de preluare. Alti avocati considera ca oferta publica este obligatorie, pentru ca atit timp cit legiuitorul nu a facut nici o referire la actionarii care detineau peste 90% inaintea aparitiei legii articolul 139 se poate aplica doar intr-o perioada de 30 de zile de la intrarea in vigoare a OUG nr. 28, perioada care, insa, s-a incheiat de mult.
Indiferent care va fi decizia CNVM, aceasta „poveste” ne invata ca unde nu-i cap de legiuitor e vai de investitor.