Așadar, expertul politic și economic rus a dezbătut acest subiect pe canalul său de Telegram, menționând cea mai probabilă versiune a atentatului. Potrivit informațiilor transmise de Anatoli Nesmian, Kremlinul ar fi putut lua decizia de lichidare, în contextul în care declarațiile lui Aleksandr Dughin nu se mai potrivesc după evenimentele recente și războiul din Ucraina.

„Politicienii ruși cer în unanimitate ca asasinarea Dariei Platonova să fie recunoscută ca opera serviciilor speciale ucrainene. Ceea ce, desigur, este o presiune asupra anchetei, care abia a început, și este greu de crezut că va fi o investigație obiectivă. Ce este caracteristic este tăcera adâncă a conducerii ruse de vârf .

Eu personal aș sugera că logica momentului este următoarea: Dughin a exprimat ideea eurasiatică și reîncarnarea clădirii imperiale. În acest moment, autorul textului devine o piedică și un reproș viu”, a transmis Anatoli Nesmian.

Totodată, expertul politic și economic rus este de părere că figura ideologului „lumii ruse” pentru Kremlin ar putea deveni de prisos.

„Acest lucru se întâmplă întotdeauna cu textele sacre și, prin urmare, figura autorului în procesul de canonizare a textului devine de prisos”, a mai spus acesta.

La rândul său, jurnalistul de opoziție Sasha Sotnik, care a fugit din Federația Rusă, a vorbit despre atentatul asupra lui Dughin.

„Dughin a fost implicat în furtul de bani pe care Kremlinul i-a alocat pentru finanțarea campaniei electorale din Franța a lui Marine Le Pen. Banii nu au ajuns niciodată la Marine. La fel s-a întâmplat și cu antiglobaliștii europeni. Fata este un șobolan. Au vrut să îndepărteze fiica și tatăl”, a explicat jurnalista.

Aleksandr Dughin este un filozof rus cunoscut pentru opiniile sale anti-occidentale

Aleksandr Dughin, în vârstă de 60 de ani, este un filozof rus cunoscut pentru opiniile sale anti-occidentale, de extremă dreapta și „neo-eurasiatice”. În Statele Unite și în Occident, în general, a fost prezentat deseori drept „creierul lui Putin” sau „Rasputinul lui Putin”.

În Italia – unde este cunoscut ca ideologul țarului – Dughin a fost elogiat mult de Gianluca Savoini, prietenul lui Matteo Salvini, care l-a invitat să participe la evenimente publice din Italia, prezentându-i-l liderului Ligii Nordului.

Aleksandr Gelevič Dughin s-a născut la Moscova pe 7 ianuarie 1962 într-o familie ortodoxă fidelă idealului sovietic şi devotată comunismului. Mama era medic, tatăl, unul dintre ofițerii celui mai secret serviciu din lume: KGB.

În centrul gândirii sale, alături de lupta împotriva liberalismului, se află Eurasia. Dughin este considerat a fi promotorul ideologiei ultranaționaliste „eurasiatice” – etichetată drept „fascism rus” – care inspiră politica externă „imperialistă” a lui Vladimir Putin și, prin urmare, și invadarea Ucrainei. Din cauza profilului său de „ideolog” al anexării Crimeii la Rusia, în 2015 este supus sancțiunilor internaționale.