După ce Financial Times şi-a manifestat susţinerea pentru Kovesi, iată că inclusiv presa franceză este alături de fosta şefă a DNA. Surprinzător, Kovesi fiind rivala lui Jean – Francois Bohnert, candidatul Franței.

Le Monde a publicat un material sub numele de “Alegerea unui procuror român pentru a conduce Parchetul European ar fi un simbol puternic”.

“Desemnarea unei personalităţi din fostul bloc comunist, sustinută de jurişti competenti şi cărora nu li se poate reproşa nimic din cele 22 de state membre, ar arăta angajamentul UE faţă de statul de drept”, scriu jurnalistii francezi, citaţi de ziare.com.

Mai mult, Le Monde se întreabă cum ar fi dacă primul român care ar ocupa o poziţie atât de importantă în UE ar fi, de fapt, o româncă?

“Această mică revoluţie se anunţă a fi sensibilă din punct de vedere politic, ştiind că cel putin trei lideri europeni sau apropiaţi ai lor (Viktor Orban din Ungaria; Andrej Babis din Cehia şi Liviu Dragnea din România) sunt implicati în dosare de fraudare a fondurilor europene. Şi toate se întâmplă în ţări în care justitiei i se pun bete în roate”, notează jurnaliştii francezi.

Le Monde laudă parcursul lui Kovesi din carieră.

“Într-o ţară afectată de corupţie, ea a condamnat la închisoare sute de politicieni de toate nivelurile, inclusiv un fost prim-ministru”, adaugă jurnaliştii care mai spun: “A câştigat ura pe termen lung a Partidului Social Democrat, aflat la putere” şi că Dragnea a reuşit chiar concedierea sa în 2018.

“In ciuda popularitatii sale, procurorul este obligat sa se supuna deciziei. Dar ea si-a dovedit rezistenta obtinand sprijinul deputatilor europeni”, se mai arata in material.

Ei amintesc si de conationalul lor, Jean – Francois Bohnert, care concureaza cu Kovesi pentru acelasi post, si fac o comparatie intre cei doi. Despre francez spun ei ca are o experienta incontestabila si ca stie mai multe limbi straine, pe cand romanca nu vorbeste excelent in engleza.

“Este familiarizat cu institutiile europene, pe cand Kovesi este familiarizata in principal cu sistemul judiciar romanesc. El este precaut, pe cand Kovesi face uneori comentarii excesive”, spune ei, punctand in final ca Bohnert este sprijinit de diplomatia franceza.