LIVE TEXT

Klaus Iohannis

Vă mulțumesc pentru aceste cuvinte și pentru invitație. Domnule președinte sunt foarte încântat de întâlnirea pe care am avut-o. Celebrăm 20 de ani de parteneriat strategic și e important pentru ambele țări. Acest parteneriat a conturat România în ce e astăzi cu o democrație solidă și o creștere economică sustenabilă. România a fost alături de trupele americane în Afganistan și Irak. Acest parteneriat trebuie să fie mai puternic trebuie să definească relațiile bilaterale și să ajute la rezolvarea a multor probleme. Ați menționat de lupta anti-terorism. Mă bucur că NATO, cu aportul dumneavoastră a decis să lupte împotriva terorismului. România va avea achiziții strategice în Apărare din suplimentarea bugetului Apărarii. Menționez că noi suntem în flancul Estic și nu am putea rezista acolo fără parteneriatul și suportul american. Linkul transatlantic e vital, e baza civilizației vestice. NATO și UE nu trebuie să fie în competiție ci trebuie să lucreze împreună și să fie mai puternice.

 

 

Donald Trump

Vă mulțumesc pentru prezență. România și SUA au în comun iubirea de libertatea. Parteneriatul dintre cele două țări a început acum 20 de ani. E vorba de legături economice, strategice, pe care azi le întărim. Tocmai m-am întors dintr-o vizită istorică unde am vrut să unesc forțele în lupta antiterorism. În această vizită șefi de stat cheie au fost de acord să susțină această luptă. Națiuni s-au reunit pentru a confrunta Quatarul pentru că susține terorismul. Trebuie să oprim finanțarea terorismlui. Am decis cu oameni cheie că e timpul să cerem Quatarului să oprească finanțarea terorismului. Vreau să fac apel la toate națiunile care susțin terorismul să spună stop! Nu voi da alte nume de țări însă vom rezolva această problemă. E prioritatea mea!

 

Cerem Quatarului și altor țări să se grăbească în a opri finanțarea terorismului. Vreau să multumesc Arabiei Saudite pentru suport în acest demers. Sperăm să fie începutul sfârșitul finanțării terorismului.

Mulțumesc României pentru contribuția la defensiva comună împotriva terorismului. România e un membru valoros în coaliția împotriva ISIS. 23 de cetățeni români au plătit prețul suprem și le mulțumim pentru sacrificiul lor. România a crescut alocarea pentru Apărare la 2% din PIB. E un exemplu pentru alte țări membre NATO care încep să finanțeze apărarea.

Domnule Iohannis vă felicit pentru lupta anticorupție din țara voastră. Abia aștept să colaborăm ca să întărim comerțul și legăturile dintre cele două țări. Relația dintre cele două țări e mai puternică ca niciodată.

Susținem lupta anticorupție și vă susținem președintele. Știm tot ce se întâmplă. Și va câștiga această luptă