Klaus Iohannis a fost întrebat marţi, 23 aprilie, de ce s-a deplasat în Coreea de Sud cu un avion de lux, în contextul în care economia României „şchioapătă”. Între timp, miniştrii au mers cu un avion de linie. Președintele nu a oferit prea multe detalii.

Noua călătorie a lui Klaus Iohannis a atras din nou atenția

În primul rând, șeful statului a ținut să spună că „economia României nu şchioapătă, ci creşte în continuare”. El susține și că deplasarea a fost „în interesul şi pentru România”.

„În primul rând, economia României nu şchioapătă, ci creşte în continuare şi nu cred că putem să facem, o legătură între acestea două. Da, am venit într-o deplasare externă, aşa cum au fost şi multe altele, în interesul şi pentru România”, a răspuns Iohannis.

El a fost întrebat și de ce a ales un avion de lux. Președintele nu a oferit un răspuns clar și a ales să spună doar că a venit „cu o aeronavă mică”.

„Nu ştiu cum definiţi un avion de lux. Eu am venit cu o aeronavă mică”, a mai spus șeful statului.

Preşedintele a fost întrebat şi cum le răspunde românilor care critică cheltuielile de la Administrația Prezidenţială, dar și felul în care alege să călătorească.

Întrebarea a sosit în contextul în care deplasările preşedintelui au costat 8 milioane de euro anul trecut, iar aeronava prezidenţială a decolat de la Sibiu.

Iohannis a spus doar că deplasările sale sunt anunțate, în interesul României şi cu respectarea integrală a legislaţiei în vigoare.

„Toate deplasările mele sunt anunţate, oportune, în interesul României şi cu respectarea integrală a legislaţiei în vigoare”, a răspuns Iohannis.

Președintele a vorbit și despre existenţa unei solicitări privind achiziţia unei aeronave prezidenţiale.

„Această solicitare există de multă vreme, însă niciun Guvern nu a considerat că este momentul potrivit pentru aşa ceva”, a conchis el.

Avionul privat de tip Gulfstream G550 a decolat de la aeroportul din Sibiu la ora 12:30

Site-ul specializat în ştiri din domeniul aviaţiei Boarding Pass a oferit mai multe informații despre călătoria președintelui. Mai precis, site-ul a anunţat încă de duminică faptul că avionul privat de tip Gulfstream G550 operat de Global Jet Luxemburg, cu care şeful statului merge în Coreea de Sud, a decolat de la aeroportul din Sibiu la ora 12:30.

Zborul până la Seul a durat aproximativ 12 ore. Trebuie menționat că avionul este acelaşi cu care Iohannis a mai zburat în anul 2023 în deplasările oficiale din Emiratele Arabe Unite, din martie 2023. Avionul a fost folosit și în „turneul” din Kenya, Tanzania, Capul Verde şi Senegal, în noiembrie 2023.

Amintim că președintele a fost plecat în străinătate și de Ziua Națională a României. După ce s-a întors din turneul african, Iohannis din nou în Emiratele Arabe Unite, pentru a participa la Summitul ONU pentru Schimbările Climatice. Din acest motiv, recepția tradițională ce avea loc în mod normal seara a fost decalată pentru prânz.

Klaus Iohannis
SURSA FOTO: Inquam Photos / George Călin

Costurile de achiziție pentru un G550 variază între 13 și aproximativ 30 de milioane de dolari

Care este valoarea unui G550? Cele mai ieftine G550 disponibile la vânzare sunt modelele de primă generație produse la începutul anilor 2000, potrivit brokerului online de avioane second-hand Controller.

De exemplu, un model construit în urmă cu 20 de ani, în 2004, cu aproximativ 8000 de ore de zbor, va costa în jur de 13 milioane de dolari. În schimb, pe același site, o aeronavă construită în 2015 va costa mai mult decât dublu, în jur de 28 de milioane de dolari.

Costurile inițiale de achiziție variază între 13 și aproximativ 30 de milioane de dolari, conform site-ului menționat.

Interiorul unui avion Gulfstream G550 SURSĂ FOTO: northwest.aero