Klaus Iohannis și-a pierdut din popularitate în ultima perioadă, iar acesta ar putea fi de abia începutul. O analiză realizată de specialiştii think tank-ului britanic Oxford Analytica dezvăluie situația reală în care șeful statului se află.

Mai exact, sursele citate sunt de părere că președintele României ”erodează democraţia pluralistă din România”, iar asta nu ar fi singura problemă.

„Klaus Iohannis erodează democraţia pluralistă din România”, arată specialiştii încă din titlul analizei.

Sursa citată mai scrie și despre întoarcerea şefului de stat către armată şi servicii, care ”ridică îngrijorări” referitoare la viitorul pe care democrația din România îl va avea, iar temerile nu se opresc aici.

„Întoarcerea lui Iohannis către armată şi serviciile de informaţii ridică îngrijorări cu privire la viitorul democraţiei din România”, mai arată specialiştii.

În analiză se vorbește și despre rolul pe care președintele Iohannis l-a avut atunci când coaliția de guvernare dintre PNL și USR s-a destrămat, iar mai apoi rolul pe care l-a avut în formarea coaliției PNL-PSD, două formațiuni politice care au fost rivale ani de zile.

„Sunt partide în mod normal rivale, care deţin majoritatea locurilor în Parlament”, arată analiza.

Greșelile făcute de Klaus Iohannis

În acest sens, specialiștii au ajuns la concluzia că președintele Iohannis ar fi subminat politica competitivă. Același lucru s-a întâmplat și cu controlul asupra guvernului, mai arată sursa citată, care subliniază faptul că acest lucru este confirmat și de scăderea în sondaje a șefului statului.

„Eforturile sale (…) au subminat politica competitivă şi controlul asupra acţiunilor guvernului”, arată sursa citată.

În ceea ce privește motivele care au dus la prăbușirea sa în sondaje, specialiștii susțin că de vină ar fi modul în care Klaus Iohannis încearcă să reducă influența Parlamentului.

„Popularitatea preşedintelui Klaus Iohannis este acum în cădere liberă având în vedere încercarea sa de a reduce influenţa Parlamentului, permiţând epurarea judecătorilor anticorupţie şi aducând figuri militare în politică”, arată analiza.

România are „puține” șanse să intre la Spațiul Schengen

Menționăm faptul că în analiza realizată de Oxford Analytica mai sunt menționate o serie de deficiențe din domeniul justiției, care, potrivit specialiștilor, ar avea ca efect pierderea de fonduri de la Uniunea Europeană din cauza nerespectării statului de drept.

Totodată, în document se mai regăsesc și legile siguranței naționale, care, în opinia specialiștilor, nu fac altceva decât să sporească puterile serviciilor de informații.

Ce este mai rău însă vine de abia la finalul analizei. Sursele citate susțin că, având în vedere situația actuală, este „puțin probabil” ca țara noastră să poată adera la Spațiul Schengen.