Klaus Iohannis subliniază importața solidarității la Summitul Global: Accesul echitabil la vaccinuri, cea mai bună modalitate pentru a ne garanta siguranța

Șeful statului a mai spus, în cadrul intervenţiei în sistem videoconferinţă la Summitul Global, că este extrem de important să gândim și să planificăm la nivel global. Președintele Klaus Iohannis a subliniat cât de importat este ca toate țările să aibă acces egal la vaccinurile anti-coronavirus, la terapii și la diagnostice.

„Îi mulţumesc preşedintelui Biden pentru iniţiativa de a coordona răspunsul internaţional la cea mai importantă ameninţare actuală – noul coronavirus. Pentru a ieşi învingători din această luptă este extrem de important să gândim şi să planificăm la nivel global. Solidaritatea este un imperativ global. Cred că modalitatea cea mai bună de a ne garanta siguranţa este un acces echitabil la vaccinurile care salvează vieţi, precum şi la terapii şi diagnostice”, a spus președintele.

România a ajutat mai multe țări prin donarea de vaccinuri

Președintele Klaus Iohannis a mai spus că România găzduieşte rescEU, un mecanism strategic pentru rezerve medicale şi distribuţie al Uniunii Europene, ca parte a eforturilor internaţionale de combatere a pandemiei.

Șeful statului a reamintit că țara noastră a a ajutat alte ţări în eforturile acestora de a atenua efectele devastatoare ale pandemiei, prin trimiterea de echipe medicale în Italia, Republica Moldova şi Tunisia, dar şi în Statele Unite ale Americii, subliniind contribuţia românească din luna mai a anului trecut, cu personal medical şi experţi trimiși în Alabama.

Mai mult decât atât, șeful statului a reamintit că România a donat doze de vaccin anti-COVID către Republica Moldova, Ucraina, Serbia, Egipt, Tunisia şi Vietnam.

„România se angajează şi este implicată în susţinerea ambiţioasei agende de consolidare a arhitecturii de securitate a sănătăţii din lume, în vederea construirii unui sistem global care este rezilient şi mai adecvat gestionării crizelor neprevăzute, precum este această pandemie”, a conchis şeful statului.

Amintim că preşedintele Klaus Iohannis a participat la Summitul Global la invitaţia preşedintelui SUA, Joe Biden, care a organizat evenimentul în marja Adunării Generale a ONU. Şeful statului conduce, de marţi până joi, delegaţia României la segmentul la nivel înalt al celei de-a 76-a sesiuni a Adunării Generale a Organizaţiei Naţiunilor Unite, care se desfăşoară la New York.

Sursă foto:Inquam Photos / George Călin