Decizia care va zgudui lumea politică se va lua imediat după weekend. Klaus Iohannis va avea, însă, ultimul cuvânt. El va trebui să spună dacă este de acord cu formula politică găsită de liberali să conducă de la Palatul Victoria. Luni, cei de la PNL vor lua hotărârea finală. Aceștia vor avea de ales între un Guvern cu PSD sau refacerea Coaliției cu USR.

Potrivit unor surse politice, citate G4media, în Biroului Politic Național (BPN), forul extins de conducere, se va analiza care varianta este mai avantajoasă pentru liberali. În această ședință cheie, liberalii vor analiza avantajele și dezavantajele politice ale fiecăreia dintre cele două opțiuni. După ce vor lua o decizie finală, se vor duce la consultările de la Cotroceni cu președintele Iohannis și o vor prezenta.

Decizia care va zgudui lumea politică. Iohannis va avea ultimul cuvânt

Până acum, cei de la PNL au negociat și cu USR dar și cu PSD. După întâlnirea cu reprezentanţii PSD, Florin Cîțu a explicat că a fost prezentată varianta ca premierul să se schimbe o dată la doi ani.

„A fost o primă discuţie şi discuţiile despre funcţii, în special cea de premier, au fost câteva discuţii, au fost câteva variante, unele chiar interesante, cu un premier care să se schimbe o dată la doi ani…deci au fost nişte discuţii, dar nu a fost nicio concluzie”, a declarat Florin Cîţu.

Liderul PNL a completat că este o variantă care a fost pe masă şi este „interesantă”. În acest context, Marcel Ciolacu, a spus, după întâlnire, că a fost o discuţie privind propunerea de prim-ministru.

Decizia care va zgudui lumea politică. Ce s-a decis între PNL și PSD

În ceea ce privește un Guvern PSD-PNL, social-democrații insistă să obțină funcția de prim-ministru. Cum liberalii nu vor să audă de o astfel de variantă, s-a venit cu soluţia de a se conduce Guvernul prin rotaţie. Marcel Ciolacu a spus că va analiza și că va oferi un răspuns referitor la această chestiune, la timpul potrivit”.

În paralel, Klaus Iohannis a subliniat că este foarte clar ca incercarile de a forma guverne minoritare nu au dus la rezultate si că nu mai poate accepta astfel de abordari. În concluzie, a spus șeful statului, va aștepta pana cand din discutiile dintre partide se cristalizeaza o majoritate asumata de partidele care vor dori sa propune un guvern. „De abia atunci voi convoca consultari pentru formarea noului guvern.”, spune președintele.

Trebuie amintit că Guvernul propus de USR cu Dacian Cioloș a picat la vot în Parlamnet. Ulterior, Klaus Iohannis l-a desemnat drept premier pe Nicolae Ciucă, însă acesta și-a depus mandatul după ce nu a reușit să formeze o majoritate parlamentară.