Kelemen Hunor, preşedintele UDMR, a declarat, marți seară, la digi24, că pentru cetățeni, anticipatele nu sunt pe primul loc, ci problemele legate de sănătate, venituri sau criza economică.
”Dacă vă uitaţi care este interesul oamenilor în acest moment, anticipatele nu sunt pe primul loc. Poate că sunt alte probleme care sunt legate de sănătate, de venituri, de criza economică. Din punctul meu de vedere, anticipatele sunt necesare, dar nu pot accepta să facem un dans care este un dans mincinos, care nu are nicio legătură cu ceea ce ar trebui să se întâmple într-o ţară normală. Nu trebuie dată ordonanţa de urgenţă 26, nu trebuia… Dacă nu acceptăm litera şi spiritul Constituţiei vom ajunge într-o situaţie absolut penibilă. În Constituţia noastră nu este prevăzută instituţia alegerilor anticipate, pe nicăieri. Eu susţin în continuare alegeri anticipate, dar unde scrie în Constituţie alegeri anticipate?”, a declarat Kelemen Junor.
În plus, Kelemen l-a criticat și e Orban pentru faptul că a zis ca vrea să fie prim-ministru, dar nu vrea să facă o majoritate.
”E o chestiune politică pe cine desemnezi, dar să nu îţi baţi joc de o întreagă societate spunând că vreau să fiu prim ministru, dar nu vreau să fac majoritate”, a spus Kelemen Hunor.

Liderul UDMR a respins ideea ca alegerile anticipate să fie organizate odată cu cele locale

”Nu, Doamne fereşte, nu! Deci avem o decizie a Curţii şi bineînţeles recomandarea Comisiei de la Veneţia, să nu faci în aceeaşi zi. E un principiu. Nu ştiu care este raţionamentul celor de la PSD, pentru PSD, dacă mă întrebaţi, sigur, nu sunt consultantul lor politic, anticipatele înseamnă o prostie, să le accepţi, pentru că din punctul meu de vedere, pentru PSD e bine să fie la termen, să laşi pe PNL-işti să guverneze, dar e analiza lor, nu mă bag”, a declarat Kelemen Hunor.
Pe de altă parte, Kelemen Hunor susține că mandatul autorităților locale ar trebui prelungit la 5 ani. De asemenea, acesta a precizat și că alegerile anticipate ar trebui organizate în luna iunie, înainte sau după cele locale, la o săptămână.
”Oamenii când se trezesc dimineaţă nu vor anticipate. Ce doreşte PSD e treaba lor. Eu cred că ar trebui să facem anticipate în iunie, dacă se poate înainte de locale sau după, la o săptămână, nu mai târziu de 21 iunie şi cred că ar trebui să prelungim mandatul autorităţilor locale la cinci ani. Ar trebui să rupem acest ritm în care noi ne-am fixat de aproape 30 de ani, fiindcă nu poţi să faci politică naţională coerentă şi mai ales reforme structurale chiar administrative, dacă permanent te uiţi oare ce spun primarii, se supără primarii sau nu se supără. Din punctul meu de vedere ar trebui să ne uităm 8-10 ani în faţă şi să stabilim ce este de făcut, să începem de aici discuţia”, a mai spus liderul UDMR.