Vicepremierul Kelemen Hunor a declarat marți seară că sporurile bugetarilor nu vor fi tăiate în acest an și că salariile vor rămâne la nivelul anului trecut. El a mai precizat că trebuie o dezbatere pe această temă, pentru că au apărut prea multe sporuri, care trebuie eliminate, iar cele care rămân să fie incluse în salariul de bază.

Kelemen Hunor, avertisment pentru bugetari, în glumă

Vicepremierul a arătat că angajații din sectorul privat nu beneficiază de asemenea venituri suplimentare.

„Nu te pune nimeni să lucrezi la stat dacă sunt atât de multe pericole. Poți merge unde sunt condiții de lucru mai blânde”, a comentat Kelemen Hunor la B1TV pe marginea sporurilor de praf, sau de antenă, sau de lucru la calculator, pe care le încasează unii bugetari.  Cei care lucrează în zona privată nu știu dacă au acest spor. (…) Nu trebuie să ai doctorat și să ai spor de doctorat, mai ales cum sunt doctoratele la noi. Omul trebuie să aibă un venit care să asigure un trai decent, dar să nu mai fie sporuri peste sporuri”, a explicat Kelemen Hunor.

Sporurile nu vor fi eliminate

Kelemen Hunor a precizat totuși că aceste sporuri nu vor fi tăiate în acest an prin OUG, așa cum s-a vehiculat, ci se va lua o decizie după o dezbatere la nivelul coaliției.

„Sporurile nu vor fi eliminate în 2021. Salariile în 2021 vor fi la nivelul anului 2020. Vom analiza legea salarizării unice și vom vedea ce sporuri vor fi incluse în salariul de bază”, a mai afirmat vicepremierul Kelemen Hunor.

Orban în schimb vrea o analiză serioasă

Totuși, liderul PNL, Ludovic Orban dorește o analiză ”foarte serioasă” a sporurilor, deoarece multe dintre acestea nu sunt justificate. Totodată, președintele Camerei Deputaților a mai adăugat că este necesar în acest sens un proiect de lege elaborat de Ministerul Muncii, după o consultare publică.

“Referitor la sporuri, îmi aduc aminte că, la instalarea guvernului, la prezentarea proiectului de buget, eu am susţinut de exemplu sporul de condiţii deosebite (…) să se acorde în sumă fixă. În ceea ce priveşte reforma din domeniul sporurilor, ea va fi făcută odată cu adoptarea legii salarizării. Din punctul meu de vedere, trebuie o analiză foarte serioasă a acestor sporuri. Sunt sporuri care nu-şi au justificarea.

Din punctul meu de vedere, sporuri de condiţii vătămatoare, dacă este considerată radiaţia antenei sau a calculatorului condiţie vătămătoare, din punctul meu de vedere nu se poate acorda acest spor”, a afirmat Orban, la Parlament.