„Sondajul arată că tinerii sunt dornici și disponibili să lucreze în străinătate. Aceasta este o veste bună pentru Europa. Din păcate, tinerii se confruntă în continuare cu prea multe obstacole. Trebuie să-i ajutăm să studieze, să se formeze sau să lucreze în străinătate și să creștem gradul de informare cu privire la sprijinul financiar disponibil prin programele UE precum Erasmus, care le pot oferi o primă idee a ceea ce înseamnă să trăiască în afara țării lor. Două dintre cele mai importante probleme cu care ne confruntăm astăzi sunt șomajul în rândul tinerilor și creșterea economică scăzută: în parte, soluția constă în creșterea mobilității studenților și a forței de muncă”, a declarat Androulla Vassiliou, comisar european pentru educație, cultură, multilingvism și tineret.
Studiile arată că studenții care își desfășoară o parte a studiilor sau formării profesionale în afara țării lor de origine își îmbunătățesc capacitatea de a accede pe piața muncii și au mai multe șanse să lucreze în străinătate mai târziu.
Sondajul arată că numai unul din șapte (14 %) tineri europeni au beneficiat de educație și formare profesională în străinătate. Lipsa banilor reprezintă un obstacol pentru mulți dintre ei. Dintre cei care au spus că ar fi dorit să meargă în străinătate, 33 % au afirmat că nu și-au putut permite.