Decizie definitivă în dosarul Caracal

Decizie definitivă în dosarul Caracal. Luni, Procurorul din Caracal, Cristian Ovidiu Popescu, a fost sancționat disciplinar de ÎCCJ. Acestuia i s-a redus indemnizația lunară brută cu 25% pentru o perioadă de un an.

Decizia a fost luată din cauză că acesta a așteptat până la ora șase dimineața pentru a intra în casa lui Gheorghe Dincă.

Înalta Curte de Casație și Justiție a României a admis recursul formulat de Inspecția Judiciară împotriva unei hotărâri anterioare a Consiliului Superior al Magistraturii.

Aceasta a rezultat în reducerea indemnizației lunare brute a procurorului Popescu Cristian Ovidiu cu 25% timp de un an.

Decizia este definitivă și a fost pronunțată în data de 18 martie 2024.

„Minuta deciziei civile nr. 77: Admite recursul declarat de recurenta Inspecţia Judiciară împotriva hotărârii nr. 3P din 17 mai 2023 pronunţate de Consiliul Superior al Magistraturii – Secţia pentru judecători în materie disciplinară, în dosarul nr. 18/P/2019.

Casează hotărârea atacată şi, rejudecând, aplică pârâtului Popescu Cristian Ovidiu sancţiunea disciplinară constând în diminuarea indemnizației de încadrare lunare brute cu 25% pe o perioadă de un an pentru săvârşirea abaterii disciplinare prevăzute de art. 99 lit. t) teza a II-a din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, republicată, cu modificările şi completările ulterioare. Definitivă. Pronunţată în şedinţă publică, astăzi, 18 martie 2024.”, se arată în decizia luată de Înalta Curte de Casație și Justiție a României.

Gheorghe Dincă
SURSA FOTO: Inquam Photos / Bogdan Danescu

Ce a făcut Cristian Ovidiu Popescu?

Cristian Ovidiu Popescu, procurorul care a fost responsabil de cazul din Caracal, ar fi împiedicat agenții de poliție să încalce mandatul de percheziție. Așadar, ei nu au putut să intre în casa lui Gheorghe Dincă înainte de ora 6:00.

În 2023, procurorii de la Curtea de Apel Craiova au trimis în judecată șeful Poliției Caracal și alți trei polițiști.

Acești indivizi au fost acuzați de săvârșirea unor fapte de abuz în serviciu în legătură cu intervenția lor după dispariția Alexandrei Măceșanu.

Procurorii susțin că o intervenție promptă ar fi oferit șanse reale de salvare pentru minora în cauză. În contrast, acțiunile lor au cauzat o întârziere de 14 ore.

Gheorghe Dincă se consideră o victimă a sistemului

Gheorghe Dincă a fost condamnat la 30 de ani de închisoare pentru acuzațiile de viol și omor a două fete.

După ce s-a convertit la cultul penticostal și și-a exprimat regretul, individul din Caracal a reușit să convingă mai mulți deținuți că este o victimă a sistemului judiciar.

Dincă afirmă că a fost condamnat injust și că a recunoscut totul sub tortură.

Prin prezentarea sa ca o victimă în fața celorlalți deținuți, a reușit să-și câștige respectul și admirația chiar și a celor mai temuți criminali din Penitenciarul din Craiova.