Magistraţii de la instanţa supremă au fost sesizaţi de organele de poliţie cu privire la plecarea lui Radu Mazăre din ţară. Ei vor stabili, după terminarea zilelor libere prilejuite de trecerea în noul an, dacă vor dispune arestarea în lipsă a lui Mazăre.

Mai exact, judecătorii vor decide dacă iau în discuţie situaţia fostului edil înainte de primul termen din dosarul în care Mazăre avea instituit controlul judiciar. Acesta este fixat pentru data de 23 ianuarie.

În faza de judecată, Radu Mazăre are patru dosare, între care două la ICCJ, instanţă care a fost sesizată de oamenii legii cu privire la plecarea fostului primar al Constanţei.

În primul dintre acestea, a fost trimis în judecată în 2008, fostul edil fiind acuzat că a retrocedat în mod ilegal mai multe plaje şi ar fi prejudiciat statul cu 115 milioane de euro. În acest caz a fost condamnat, de Curtea de Apel Bucureşti, la patru ani de închisoare cu suspendare, pentru abuz în serviciu. După redactarea motivării acestei sentinţe, cazul va ajunge la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, care va da o soluţie finală în cazul lui Mazăre.

Un alt dosar ce vizează presupuse fapte de corupţie ale lui Radu Mazăre se află pe rolul Tribunalului Constanţa. El este acuzat de abuz în serviciu, după ce ar fi semnat contracte de vânzare-cumpărare, „la un preţ derizoriu de 23,56 euro/m.p., a unui teren în suprafaţă de 15.465,91 m.p., situat în staţiunea Mamaia, faptă prin care a fost provocată unităţii administrativ teritoriale o pagubă de 1.104.884,16 euro şi totodată au fost obţinute foloase necuvenite cumpărătorului bunului”, conform DNA.

Un al treilea dosar, aflat pe masa judecătorilor de la ICCJ, în care a fost trimis în judecată fostul primar al Constanţei vizează fapte de luare de mită, abuz în serviciu şi conflict de interese în formă continuată. Mai exact, Radu Mazăre este acuzat că în 2007 a luat mită de la Televiziunea Neptun pentru facilitarea emiterii a două autorizaţii de construcţii pentru două mall-uri.

„Sumele de bani au fost transferate sub forma unor contracte de publicitate fictive încheiate de reprezentanţii societăţilor respective cu o firmă controlată de inculpatul Mazăre Radu Ştefan atât direct, cât şi prin intermediul inculpatului Strutinsky Sorin Gabriel. Acesta din urmă a transmis solicitarea inculpatului Mazăre Radu Ştefan către reprezentanţii societăţilor respective şi a semnat contractele fictive de publicitate încheiate între acestea şi firma pe care o administra, contracte în baza cărora au fost ulterior primite sumele de bani”, acuză procurorii anticorupţie.

 

Următorul termen de judecată în acest caz este fixat pentru data de 23 ianuarie, la ora 13.00. Acesta este, de altfel, şi dosarul în care Radu Mazăre avea instituit controlul judiciar, fără interdicţia de a părăsi ţara.

Cel de-al patrulea dosar penal aflat pe rolul instanţei de judecată are la bază acuzaţiile de luare de mită şi fals în declaraţii. La fel ca în cazul anterior, şi acest dosar se află pe rolul instanţei supreme.

„Inculpatul Mazăre Radu Ştefan, în calitate de primar al Municipiului Constanţa, a lansat, la începutul anului 2011, programul de construire locuinţe modulare grupate in Campusul Social “HENRI COANDA”, aprobat prin hotărâre a Consiliului Local al mun. Constanţa. Pe fondul demarării acestui proiect, inculpatul Morgenstern Avraham, în calitate de reprezentant al unei societăţi comerciale, a dorit să îşi asigure câştigarea licitaţiei ce urma să fie organizată. Astfel, în cursul anului 2011, omul de afaceri i-a remis primarului municipiului Constanţa, Mazăre Radu Ştefan, suma totală de 175.000 de euro, pentru ca acesta să-i faciliteze câştigarea licitaţiei ce avea ca obiect contractul de construire a campusului social, în valoare de 40.964.030 lei fără TVA (circa 10 milioane de euro)”, conform DNA.

Următorul termen de judecată în acest dosar are loc în data de 8 ianuarie, la ora 12.00.

În paralel, procurorii DNA Constanţa au deschis patru dosare de urmărire penală fostul primar fiind acuzat fie de abuz în serviciu, fie de complicitate la abuz în serviciu.

Radu Mazăre a părăsit România în prima zi de Crăciun, el plecând cu o cursă aeriană care a avut destinaţia Paris. El s-a îmbarcat pe Aeroportul „Henri Coandă” din Bucureşti, au afirmat, pentru MEDIAFAX, surse judiciare.

Fostul primar al Constanţei, Radu Mazăre, aflat sub control judiciar, nu s-a prezentat, în 30 decembrie, pentru a semna în graficul de prezenţă. Fostul edil a transmis Poliţiei că a plecat în Madagascar, unde cere azil politic.

Într-o scrisoare transmisă prin avocaţii săi, Radu Mazăre îşi motivează plecarea prin faptul că este ţinta statului paralel şi nu va beneficia în ţară de o justiţie independentă, motiv pentru care cere azil politic în Madagascar. Mazăre susţine că va reveni doar când va exista o justiţie reală.

„Modalitatea în care statul român, prin intermediul structurilor de forţă şi justiţie mă cercetează abuziv, nu ţine cont de legiile în vigoare, încalcă cu bună ştiinţă deciziile Curţii Constituţionale, dovedeşte că sunt în continuare o ţintă politică, a statului paralel, care trebuie eliminată prin orice mijloace”, scrie fostul primar.