Atat ati putea plati pentru un pachet de tigari in Japonia, daca un proiect de lege propus de o asociatie de avocati va avea castig de cauza in parlament. Avand in vedere efectele nocive ale fumatului si costurile medicale uriase, exista sanse foarte mari ca Japonia sa se alinieze altor tari dezvoltate care au dublat sau chiar triplat pretul pachetelor de tigari in ultimii ani.

Deja media acuza aceasta propunere, pe care o vede ca pe o incercare a guvernului nipon de a scoate bani din buzunarul fumatorilor, pentru a acoperi o gaura de proportii la buget, sub pretextul unei initiative a sectorului privat, in cazul de fata o asociatie.

Vestea pachetului de tigari de 10$ a cazut ca o ghilotina asupra producatorului national de tigarete Japan Tobacco, ce se bucura practic de un monopol asupra pietei nipone si cunoaste o extindere remarcabila a activitatii pe pietele externe.

Analistii de la Barclays Capital considera ca decizia de a scumpi tigarile va avea un efect de bumerang asupra economiei nipone, existand riscul scaderii consumului de alte produse taxate masiv, pentru a compensa pretul mare al pachetului de tigarete.

Data: 6 iunie 2008

Sursa: cnbc