Iranul a ameninţat în mai multe rânduri în ultimele săptămâni să întrerupă tranzitul naval prin strâmtoarea Ormuz sau să atace forţele SUA ca represalii împotriva sancţiunilor internaţionale sau în eventualitatea în care programul său nuclear ar fi vizat de o agresiune, conform Agerpres.
"Şi-au mărit numărul de submarine /…/ şi-au mărit numărul de vase rapide de atac", a declarat viceamiralul Mark Fox pentru reporteri la Manama. "Unele dintre ambarcaţiunile de mici dimensiuni au fost dotate cu dispozitive ce ar putea fi folosit pentru atacuri sinucigaşe", a adăugat el.

"Am monitorizat cu interes felul în care îşi dezvoltă rachete cu rază lungă şi scurtă, rachete balistice cu rază lungă şi medie şi, bineînţeles, dezvoltarea programului lor nuclear", a precizat comandantul Flotei a cincea. Iranul are în prezent 10 submarine mici, a mai spus ofiţerul.

Potrivit Reuters, experţii militari apreciază că Flota a cincea, care patrulează în zona Golfului – ce are întotdeauna în componenţa sa un portavion uriaş însoţit de numeroase avioane şi o flotă de fregate şi distrugătoare – este, fără drept de apel, mai puternică decât flota iraniană. Însă, de când mai mulţi atacatori kamikaze aflaţi la bordul unei nave mici au ucis 17 marinari de pe distrugătorul USS Cole într-un port yemenit în 2000, Washingtonul a devenit foarte precaut în faţa acestei vulnerabilităţi a impunătoarelor sale nave de luptă.