Evoluţia celor mai importante trei companii listate la BVB este foarte apropiată de performanţa bursei în ansamblu. Blue-chipsurile rămân o variantă viabilă pentru investitori.

Indiferent de direcţia în care evoluează piaţa de capital, cele mai importante companii listate la bursă, aşa-numitele blue-chipsuri, rămân determinante pentru toţi investitorii. Regula este cu atât mai valabilă la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), unde lichiditatea extrem de redusă face ca emitenţii ce nu sunt incluşi în categoria blue-chips să fie şi mai puţin atractivi.

Evident, cele mai sigure recomandări din prezent au ca subiect tot blue-chipsurile. „Investiţiile în companiile mari şi importante de la bursă vor avea un randament mai bun decât cel bancar în următorii doi ani“, a declarat Silvian Farmache,  director Pieţe Financiare şi de Capital la Credit Europe Bank. Declaraţia oficialului Credit Europe se traduce printr-un profit anual de cel puţin 10%, aceasta fiind dobânda oferită de emisiunile de titluri de stat pe termen lung.

Aprecieri masive din minimele anului

Dacă nu luăm în calcul societăţile de investiţii financiare (SIF), care au capitalizare ridicată şi lichiditate, dar funcţionează în baza unor legi speciale, cele mai importante companii de la BVB sunt, totodată, şi cele care au o pondere importantă în capitalizarea bursieră. ­Erste Bank, singurul emintent de pe piaţa internaţională a bursei, are o valoare la zi de 39,5 miliarde de lei, în timp ce capitalizarea bursieră totală se ridică la 89,5 miliarde lei (incluzând şi piaţa Rasdaq). Pe locul secund în topul capitalizării se află Petrom, cu o valoare de 14,3 miliarde lei, urmată de Banca Română pentru Dezvoltare – Groupe Société Générale, cu aproximativ 8,8 miliarde lei. Cele trei societăţi au o capitalizare cumulată de peste 68 miliarde lei, fiind astfel uşor de înţeles de ce sunt privite ca principalii emitenţi bursieri.

Aprecierile celor trei companii se înscriu, ca medie, foarte aproape de media generală a pieţei, ceea ce arată că un portofoliu bazat pe cele mai importante titluri listate va evolua în linie cu bursa în ansamblu. Acţiunile Erste au urcat cel mai mult, reuşind un câştig de 112% faţă de finele anului trecut, şi de peste 310% faţă de minimele din primăvară. Titlurile BRD au adus un randament de 54%, în cele zece luni şi ceva scurse din 2009, şi de 240% faţă de minimele anului. Petrom are cea mai mică performanţă, cu „doar“ 35,7% faţă de 2008 şi 112% faţă de cotaţiile de la finele lui februarie. Indicele BET, care urmăreşte cele mai importante zece companii s-a apreciat cu circa 56% de la începutul anului.

Sfaturi, zvonuri, bârfe

„Investiţiile de pe piaţa de capital din România au fost făcute în marea lor majoritate pe baza legendelor urbane, investitorii fiind atenţi la zvonuri şi la sfaturile prietenilor“, a declarat Omer Tetik, prim vicepreşedintele Credit Europe Bank, cu ocazia lansării departamentului de intermediere a tranzacţiilor bur­siere. Acesta consideră că este mai important să res­pecţi regulile de bază ale pieţei, în care sunt incluse şi investiţiile în blue-chipsuri. Nu trebuie evitate nici regulile „mai noi“ ale tranzacţionării, care atenţionează investitorii să nu rămână captivi pe o acţiune în perioade de scădere generalizată. „Buy&hold a devenit istorie în actualele condiţii de piaţă“, spune Dragoş Roşu, senior broker Credit Europe Bank.

Investiţiile de pe piaţa de capital au fost făcute în mare majoritate pe baza legendelor urbane, a zvonurilor şi a sfaturilor primite de la prieteni.
Omer Tetik, prim-vicepreşedinte Credit Europe Bank