Sporuri care dublează sau triplează salariile: de astfel de beneficii se bucură angajaţii Consiliului Concurenţei. Declaraţiile de avere arată că sporurile încasate într-un an le asigură angajaţilor consiliului un salariu de ministru.

Consiliul Concurenţei a primit anul trecut de la bugetul de stat aproximativ 52 de milioane de lei, iar 85% din suma alocată au reprezentat cheltuieli de personal.

 

Remuneraţia netă, fără sporuri, pentru anul 2008, este cuprinsă în intervalul 416 lei şi 5.609 lei. În realitate, adăugând sporurile, indemnizaţiile de conducere sau de delegare, orele suplimentare, primele de vacanţă, salariile de merit sau fondul de premiere, se ajunge la o sumă la care ar râvni mulţi corporatişti.

„Venitul mediu lunar pe anul 2008 a fost de 7.130 lei/salariat, din total venituri s-a scăzut suma aferentă primelor de vacanţă restante conform Ordonanţei 146/2007. Totodată facem precizarea că din totalul personalului, circa 75% sunt inspectori de concurenţă, inclusiv directorii”, a declarat pentru capital.ro Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei.

De exemplu, directorul Graţiela Gheorghe a menţionat în declaraţia de avere aferentă anului 2007 un venit salarial anual de 124.468 de lei. Conform Ministerului de Finanţe, venitul net anual, fără sporuri, pentru această funcţie nu depăşeşte 45.000 de lei. Practic, salariul lunar net de circa 3.550 lei (calculat din salariul brut care apare pe site-ul Finanţelor) este eclipsat de sporurile de peste 6.600 de lei pe care directorul le-a încasat conform declaraţiei de avere.

Prima de vacanţă, la nivelul unui salariu

Comparând declaraţiile de avere de pe anii 2007 şi 2008 ale angajaţilor, apar diferenţe substanţiale de la un an la altul. Cu o diferenţă de peste 70.000 de lei între cei doi ani şi un câştig anual de peste 172.000 de lei în 2008, directorul Maria Alexandru ar face invidioşi mulţi top-manageri din mediul privat. În schimb, inspectorului de concurenţă superior Adela Daniela Marin 2007 i-a adus un minus de 4.040 de lei la capitolul venituri din salarii faţă de 2008.

0-41364-chiri.jpg„Diferenţele pot proveni din plata primelor de vacanţă suspendate în perioada 2001-2006, plăţi care s-au efectuat în cursul anului 2008. Prima de vacanţă se acordă şi se calculează, conform Legii 188/1999 privind Statutul funcţionarilor publici, în acelaşi fel pentru toate autorităţile publice. Spre exemplu, în anul 2009, valoarea netă medie a primei de vacanţă a fost de circa 3.400 lei”, explică Bogdan Chiriţoiu. Valoarea primei de vacanţă este la nivelul unui salariu de încadrare (de bază), din care se scad 16% impozit, 10,5% CAS (contribuţia pentru asigurări sociale – pensia), 5,5% CASS (contribuţii la asigurările sociale de sănătate) şi 0,5% pentru şomaj.

Cea mai bună performanţă în cadrul instituţiei a avut-o, însă, Anca Tuluş. Dacă în 2007 a ocupat funcţia de consilier, iar venitul anual din salarii a fost de circa 25.000 de lei, anul trecut a promovat la statutul de director de Buget Resurse Umane. Astfel, câştigul total din 2008 s-a ridicat la 96.633 de lei.

Peste 1 milion de lei pentru salarii de merit şi indemnizaţii de conducere

Nu mai puţin de 21 de funcţionari publici şi şase angajaţi cu contract de muncă au beneficiat anul trecut de salarii de merit. Suma totală alocată la acest capitol a fost de 350.000 de lei. Totodată, statul a mai alocat 600.000 de lei pentru de indemnizaţii de conducere, 11 directori şi trei directori adjuncţi beneficiind de aceste sporuri.

Din cei 352 de angajaţi, circa 300 primesc sporuri de vechime, care pot ajunge până la 25% din salariul brut, suma totală prevăzută fiind de 2,65 milioane lei.

Alte 3,2 milioane lei au fost vărsate anul trecut în sporul pentru condiţiile de muncă. „Sporul pentru condiţii vătămătoare de 10%, spor de antenă, se acordă personalului care îşi desfăşoară activitatea în clădirea Casa Presei Libere, în baza prevederilor  art. 14 din O.G.  nr. 10/2008 cu modificările şi completările ulterioare şi art. 16 din O.G. nr. 6/2007 cu modificările şi completările ulterioare, în urma efectuării de măsurători ale câmpului electromagnetic de către Institutul de Sănătate Publică Bucureşti”, a completat Chiriţoiu.

Stimulentele nu sunt legate de cuantumul amenzilor aplicate

În timp ce majoritatea inspectorilor câştigă lejer 5.000 de lei lunar, există şi cazuri de angajaţi ale căror venituri salariale încasate în 2008 au depăşit cu puţin pragul de 32.000 de lei, adica mai puţin de 2.700 de lei lunar. Diferenţele mari între salariile angajaţilor cu aceeaşi funcţie nu provin din stimulente pentru amenzile aplicate, potrivit reprezentanţilor instituţiei. „Personalul Consiliului Concurenţei nu beneficază de stimulente şi potrivit Legii concurenţei, toate sumele reprezentând tarife, taxe şi amenzi sau alte sancţiuni aplicate de Consiliul Concurenţei se fac venit la bugetul de stat, virate direct de către debitori, în condiţiile legii”, a explicat Bogdan Chiriţoiu.

Încă 4 milioane pentru fondul de premii

Tot pentru 2008, Ministerul Finanţelor a alocat un fond de premii pentru Consiliul Concurenţei de peste 4 milioane de lei. „Fondul de premii cuprinde: premiul anual (al 13-lea salariu) acordat pentru funcţionarii publici şi pentru personalul contractual; premiile pentru funcţionarii publici -10%; premiile pentru personalul contractual -2%. În prezent, din cauza constrângerilor bugetare, nu s-au mai acordat decât primele de vacanţă”, a spus Chiriţoiu.

Personalul din cadrul Consiliului Concurenţei cuprinde trei categorii de salariaţi:
– personalul de specialitate, reprezentat de inspectorii de concurenţă
– funcţionari publici
– personal contractual

Potrivit Legii concurenţei, personalul de specialitate beneficiază de salarii similare cu cele ale judecătorilor şi procurorilor.

DETALII:
Citeşte şi Bugetarii riscă să rămână fără veniturile nesimţite: FMI cere tăierea stimulentelor.
Citeşte şi Băsescu confirmă: se va tăia din stimulentele bugetarilor.
Citeşte şi Jeffrey Franks: „Sigur voi discuta problema stimulentelor cu noul guvern”.