Circa 60% din taximetriştii din Bucureşti practică în prezent evaziunea fiscală şi îşi „fură” clienţii la aparatul de taxat, a declarat pentru capital.ro preşedintele Camerei Taximetriştilor din Bucureşti, Vasile Ştefănescu.

Vasile Ştefănescu susţine că unele firme de taximetrie au depus fişe de fundamentare a preţului în care au calculat un cost 0 la forţa de muncă şi 0 la carburant, pentru a putea reduce tarifele, în timp ce distanţa de tarifare a fost modificată la aparatele din maşini.

„Unele firme au depus fişe de fundamentare a preţului în care au calculat 0 la forţa de muncă, 0 la carburant şi aşa mai departe […] De asemenea, unele firme de taximetrie au modificat distanţa de tarifare la aparatele aflate în maşini. Acele firme, deşi apar cu un tarif de circa 1,2 lei/km, fac o taxare la 500 de metri, nu la 1.000. Astfel, suma plătită de un pasager este mai mare decât dacă ar fi circulat cu o maşină ce afişează un tarif mai mare”, a explicat Ştefănescu.

Preşedintele Camerei Taximetriştilor din Bucureşti a adăugat că, deşi această practică este larg răspândită, organele fiscale nu se sesizează. „E vorba de unele companii de taximetrie, nu toate, iar unele sunt chiar din cadrul Camerei. Nu ştiu să fi fost aplicate amenzi până acum. […] Se umblă umblă la sigilii la aparatele de taxat”, a mai spus Vasile Ştefănescu, refuzând să nominalizeze despre ce firme ar fi vorba.

În Bucureşti sunt în prezent aproximativ 9.500 – 10.000 de taxiuri, dintre care 4.500 sunt independente, iar aproximativ 3.500 fac parte din Camera Taximetriştilor din Bucureşti.