Florin Barbu, ministrul Agriculturii, a comunicat că ordinele de plată pentru sprijinul acordat fermierilor români au fost deja semnate și că sumele corespunzătoare vor fi transferate în conturile acestora.

Florin Barbu a menționat că ordinele de plată au fost semnate. El a explicat că, în următoarele două zile, sumele destinate achitării ajutorului de 100 de euro pe hectar pentru sectorul vegetal vor fi transferate în conturile fermierilor. Ministerul Agriculturii a subliniat că se țin de cuvânt și respectă toate angajamentele.

„BANI ÎN CONTURILE FERMIERILOR! Au fost semnate ordinele de plată și în următoarele două zile, sumele pentru achitarea ajutorului de 100 de euro/ha pentru sectorul vegetal vor ajunge în conturile fermierilor. Ne ținem de cuvânt și ne respectăm toate angajamentele”, a scris Florin Barbu într-o postare pe Facebook.

Măsurile pentru fermieri

Pe 25 ianuarie, ministrul Florin Barbu a prezentat următoarele măsuri:

  • A fost aprobat sprijinul în valoare de 100 de euro pe hectar pentru fermierii din sectorul vegetal.
  • Confirmarea echivalării permisului de conducere categoria B cu Tr.1.
  • Acordarea unui sprijin de 100 de euro pe animal pentru crescătorii de vite de carne și bivolițe.
  • Fermierii crescători de porci și păsări vor beneficia de un sprijin proporțional de 100 de euro pe unitate de muncă agricolă (UVM).
  • Adoptarea unei ordonanțe care permite amânarea plății ratelor la contractele de credit pentru fermieri.
  • Subvenționarea motorinei folosite în anul 2024, la o valoare maximă de 2 lei pe litru, asigurând astfel o reducere de 25% față de prețul de la pompă.

Sprijin în valoare de 100 de euro pe hectar

Florin Barbu a anunțat, anterior, că a fost aprobat un sprijin în valoare de 100 de euro pe hectar. El a fost acordat pentru fermierii din sectorul vegetal. El a spus că a fost confirmat echivalarea permisului categoria B cu Tr.1.

Acesta a menționat că s-a adoptat acordarea unei sume de 100 de euro pentru fiecare animal. Ea e destinată crescătorilor de vite de carne și bivolițe!

Primesc sprijin proporțional și crescătorii de porci și păsări (100 euro pe unitate de muncă agricolă – UVM). El a spus că această măsură de sprijin este necesară pentru compensarea pierderilor suferite de fermieri din cauza creșterii prețurilor la furaje, combustibili, utilități și forță de muncă, în contextul războiului din Ucraina.