Cum trebuie să ne comportăm în Sfânta Biserică?! 5 reguli de aur OBLIGATORII

Cum trebuie să ne comportăm în Sfânta Biserică?! 5 reguli de aur pe care trebuie să le respectăm indiferent de vârstă.

1. Spațiile sacre ale lăcașurilor de cult sunt dedicate exclusiv scopurilor liturgice și sunt incompatibile cu orice activități care ar putea afecta sau diminua această dimensiune sacrală.

2. În lăcașurile de cult sunt INTERZISE anumite activităţi culturale, precum: cântece populare, instrumentale, folk, pop etc. sau obiceiuri populare de iarnă. Asemenea activități se desfășoară NUMAI în săli de spectacole, cămine culturale, şcoli, săli de sport sau alte locații cu specific cultural-educativ.

3. Se poate filma în locașurile de cult NUMAI cu aprobarea centrului eparhial. Oamenii pot filma doar pentru a pune în valoare patrimoniul artistic, teologic și istoric al lăcaşului de cult.

4. Slujbele religioase se transmit în mediul online NUMAI de către parohii sau mănăstiri prin acordul centrului eparhial, NUMAI dacă sunt respectate toate prescripţiile liturgice și tipiconale. Dacă, din anumite motive, nu puteți ajunge la Sfânta Biserică, puteți asculta slujbele bisericeşti la Radio Trinitas şi Televiziunea Trinitas ale Patriarhiei Române.

5. În lăcaşurile de cult NU se folosesc excesiv dispozitivele electronice (isocratimă, tabletă, telefon etc.) pentru ţinerea isonului în cântarea de la strană. Slujbele bisericeşti NU trebuie transformate în spectacole muzicale.

De ce se cântă numai muzică bisericească în lăcașurile de cult?

Slujba religioasă reprezintă un act de rugăciune, iar cântarea bisericească trebuie să reflecte starea de contemplare, evitând exuberanța asociată unui spectacol muzical. Muzica bisericească joacă un rol fundamental în transmisia sensului rugăciunilor.

Cuvântul liturgic primează în importanță, iar muzica îl susține discret, nu prin sunete zgomotoase introduse prin dispozitive electronice, ci prin simplitatea compozițiilor.

„Încurajăm parohiile pentru a-i creşte viitoru psalţi cu multă grijă și responsabilitate, nu doar un cântăreț izolat, care să cânte singur, ajutat de anumite dispozitive care să electronice.

De aceea, îndemnăm clericii Arhiepiscopiei noastre ca la activităţile culturale desfășurate în spaţiul liturgic să oprească pe deplin folosirea oricărui instrument (pian, orgă, vioară, chitară, nai, flaut, tobe etc.), precum și dispozitivele electronice pentru ţinerea isonului la slujbele bisericești”, transmit preotul Ștefan Zară (consilier eparhial) și Arhidiaconul Adrian-Daniel Simionescu (secretar eparhial coordonator).

Cum trebuie să ne comportăm în Sfânta Biserică! 5 reguli de aur
SURSA FOTO: stiripesurse.ro
Cum trebuie să ne comportăm în Sfânta Biserică! 5 reguli de aur
SURSA FOTO: stiripesurse.ro