Singurul lucru pozitiv care se poate afirma despre modul in care administratia publica din Romania isi gestioneaza informatia este ca, izolat si cam la voia intamplarii,
s-au facut eforturi pentru a crea niste baze de date si infrastructura necesara pentru a le putea utiliza. Dar eforturile au insemnat adesea doar cheltuieli uriase, fara ca efectul in randamentul serviciilor publice sa fie macar comparabil.
Slabiciunea majora a sistemelor informatice deja existente, explica dna Sevil Sumanariu, presedintele Asociatiei Nationale a Informaticienilor din Administratia Publica (ANIAP), consta in faptul ca se utilizeaza in mod curent solutii IT eterogene, care nu sunt integrabile si uneori nici compatibile.
Practic, fiecare institutie publica, ba chiar fiecare compartiment se foloseste de sisteme de operare, aplicatii si tipuri de fisiere care fac dificil sau imposibil transferul de date ori realizarea de analize complexe. Asemenea operatii devin costisitoare, iar comunicarea intre institutii este greoaie si limitata. In astfel de conditii, nici nu este de mirare ca structurile administrative raman mari performere in materie de birocratie, in timp ce contribuabilii trebuie sa plateasca tarife remarcabile pentru accesul la bazele de date nationale.
Conferinta de Informatizare a administratiei publice, organizata la initiativa ANIAP si ARIES (Asociatia Romana pentru Industria Electronica si Software) se va desfasura simultan cu Expozitia Nationala de Software BINARY’2001 si urmeaza sa defineasca marile probleme si solutiile de baza prin care sa dea un raspuns acestei mari provocari: cum poate deveni, prin informatizare, administratia publica mai eficienta, mai civilizata, mai transparenta si mai aproape de standardele unei societati moderne?
Conferinta avea loc in data de 4 octombrie 2001 la complexul ROMEXPO, Sala Virgil Madgearu.