Vineri, 7 ianuarie, Alexandru Rafila a vorbit public despre ipoteza care susține că unitățile de învățământ s-ar reînchide. Acesta a explicat că elevii vor reîncepe cursurile online doar dacă numărul pacienților infectați cu Sars-CoV-2 va crește considerabil.

De asemenea, el a comparat situația actuală din România cu cea din alte țări europene, pentru ca oamenii să-i înțeleagă răspunsul.

„Aţi văzut ce se întâmplă în alte ţări, sunt sute de mii, în Franţa am avut un sfert de milion de cazuri într-o singură zi, totuşi şcolile au funcţionat. De ce? Pentru că sistemul de sănătate a funcționat.

Decizia trebuie să ţină cont de modul în care se manifestă această variantă din punct de vedere clinic şi dacă vor fi cazuri multe, dar cu o proporţie mică de cazuri care ajung în spital, atunci nu avem niciun motiv să întrerupem activitatea şcolară.

Sigur că dacă vor fi cazuri multe, cu blocarea spitalelor, atunci poate fi luată o măsură temporară, dar repet menţinerea deschisă a activităţilor şcolare, nu cu orice preţ, categoric, dar cu un altgoritm care să fie raţional şi care să nu repete erorile majore, – aş spune şi îmi pare rău că spun lucrul ăsta – şi în mod repetat, în care şcolile din România au fost închise luni de zile când aveam 100 sau 200 de cazuri pe zi, total nejustitificat şi aş spune chiar iresponsabil”, a explicat ministrul Sănătății.

„În România, începe să fie o transmitere comunitară a Omicron”

În ciuda afirmațiilor sale, acesta a informat că tulpina sud-africană a început să devină transmisibilă și în România. Conform spuselor sale, Omicron „se răspândește de 5 ori mai repede decât Delta”

„Începe să fie transmitere comunitară în România. Deocamdată e transmitere sporadică, dar e foarte posibil ca în zilele sau săptămânile următoare să asistăm la o transmitere comunitară susținută cu această nouă tulpină. Încă există circulație și îmbolnăvire cu tulpina Delta.

Nu știu dacă este majoritar acest 58,3% reprezintă procentul de secvențieri pozitive, dar este o anumită selecție care face ca secvențiere să fie făcută predilect la tulpinile suspecte și o bună parte este Omicron”, a declarat Alexandru Rafila la un eveniment organizat la Spitalul „Gigore Alexandrescu” din București.