România nu este pentru Franţa o ţară ca oricare alta, iar alianţa dintre cele două state se bazează pe o prietenie de două secole, a declarat miercuri preşedintele Republicii Franceze, Emmanuel Macron, care a vizitat Baza 57 Aeriană „Mihail Kogălniceanu” şi a avut convorbiri cu omologul său român.

Emmanuel Macron, mândru să poată continua tradiția istorică

„România nu este pentru Franţa o ţară ca oricare alta. Alianţa dintre ţările noastre se bazează pe o prietenie de două secole. Am evocat acest lucru împreună şi de mai multe ori. În faţa unor crize grave care ameninţau securitatea sa, România a putut să conteze pe fraternitatea Franţei. Sunt mândru că astăzi continuăm această tradiţie istorică.

Pentru a merge însă şi mai departe, dorim să mai avansăm în continuare pe plan bilateral, lucrăm la cererea autorităţilor române la un plan ambiţios de susţinere a Forţelor Navale Române. Miniştrii de resort au putut să discute şi să stabilească un document-cadru şi pe plan politic şi militar dorim să consolidăm acest document-cadru şi această cooperare”, a spus preşedintele francez.

De asemenea, cooperarea dintre România şi Franţa pe linie de securitate a cunoscut în ultima perioadă o intensificare deosebită şi binevenită, pe fondul crizei generate de agresiunea militară a Federaţiei Ruse în Ucraina, a declarat preşedintele Klaus Iohannis, care a punctat că vizita omologului său francez, Emmanuel Macron, reprezintă o nouă dovadă a „relaţiei bilaterale excelente” dintre cele două state.

Discuții despre aderarea României la spațiul Schengen

În acest context, președintele Klaus Iohannis a punctat că o temă cuprinzătoare a discuţiei cu preşedintele Macron a fost privitoare la perspectivele extinderii spaţiului Schengen, context în care a explicat aşteptarea legitimă a României cu privire la aderare.

„Am subliniat că extinderea spaţiului Schengen va contribui la consolidarea securităţii şi a rezilienţei Uniunii în ansamblul său şi la întărirea competitivităţii Pieţei Unice, în beneficiul cetăţenilor europeni. Am exprimat încrederea că vom putea conta pe sprijinul Franţei pentru deblocarea procesului de aderare a ţării noastre la Schengen”, a adăugat Iohannis.

Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, a fost primit oficial, miercuri dimineaţa, la Baza „Mihail Kogălniceanu”, de către şeful statului român, Klaus Iohannis. Cei doi preşedinţi au avut convorbiri tete-a-tete şi convorbiri oficiale, apoi s-au întâlnit cu militarii dislocaţi în Baza „Mihail Kogălniceanu”.

Preşedintele Republicii Franceze a ajuns în România marţi seara. Din România, Emmanuel Macron va pleca spre Chişinău, unde va fi primit de preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu.