Un studiu finlandez sugerează că marea majoritate a persoanelor infectate cu COVID-19 au anticorpi în organism chiar şi la şase luni după infectare, nivelul în anticorpi fiind cu atât mai ridicat cu cât forma bolii provocată de coronavirus este mai gravă, relatează agenţia EFE.

Cercetarea, elaborată de Institutul naţional de sănătate şi asistenţă socială din Finlanda (National Institute for Health and Welfare – THL), a investigat 867 de adulţi testaţi pozitiv pentru COVID-19 în primăvară şi relevă că 792 dintre ei (91,3%) încă aveau anticorpi neutralizanţi în sânge la cel puţin şase luni după infectare.

Rezultatele acestui studiu concordă cu alte investigaţii recente în urma cărora s-au descoperit de asemenea anticorpi neutralizanţi la persoanele infectate, deşi cantitatea totală de anticorpi s-a diminuat treptat în lunile ulterioare infectării, conform insitutului finlandez.

Prezența anticorpilor care acționează împotriva COVID

Chiar dacă încă nu se ştie cu certitudine, experţii cred că anticorpii neutralizanţi sunt cei care dau imunitate împotriva coronavirusului, dar deocamdată nu este clar ce cantitate a acestora este necesară pentru a evita o nouă infectare şi nici cât timp durează această protecţie. Durata protecţiei nu este cunoscută nici în cazul noilor vaccinuri mRNA, cum sunt cele dezvoltate de Pfizer-BioNTech şi Moderna.

Conform concluziilor preliminare ale studiului institutului finlandez prezentate în octombrie, aproape toate persoanele investigate aveau anticorpi împotriva COVID-19 la patru luni după infectare.

Cea mai importantă realizare în lupta cu pandemia

Dezvoltarea accelerată a unui vaccin împotriva COVID-19, în plină pandemie care a provocat îmbolnăvirea a peste 74 de milioane de persoane din întreaga lumea a fost considerată cea mai importantă realizare ştiinţifică a anului, aceasta fiind onorată cu titlul „Science ‘s Breakthrough of the Year 2020” din partea revistei Science.

„Pentru mulţi, 2020 a fost un an de viaţă în suspans, pe măsură ce coronavirusul se răspândea pe întreaga planetă forţând populaţia să se izoleze şi, de multe ori, să se despartă de fiinţele dragi”, notează Asociaţia Americană pentru Dezvoltarea Ştiinţelor (AAAS).

„Pentru cercetătorii din biomedicină din prima linie a luptei împotriva COVID-19 cursa dezvoltării unui vaccin s-a desfăşurat în ritm alert. Acum, în mai puţin de un an de la apariţia virusului SARS-CoV-2, cercetătorii şi-au atins ţelul”, adaugă textul AAAS, potrivit Agerpres.