Anterior au fost invocate tot felul de versiuni referitoare la aceste situri, în formă de linii suprapuse, cercuri şi pătrate, de la reconstituirea hărţii SUA în eventualitatea unui atac cu rachete până la o platformă de contact cu extratereştrii.

La un studiu detaliat, după cum scrie The Guardian, devine evident faptul că cel puţin o parte din imagini nu conţin nimic misterios – acestea sunt instalaţii industriale şi terenuri de antrenament militar, a căror existenţă China nu o ascunde. Astfel, structura gigant dreptunghiulară este parte a uneia din cele mai mari instalaţii industriale din lume pentru producţia de îngrăşăminte de potasiu pe lacul Lop Nur. De altfel, un articol Wikipedia pe acest subiect este ilustrat exact cu o imagine care zilele acestea a înfierbântat imaginaţia multora, comentează publicaţia britanică.

Cele mai multe imagini din cele mediatizate în ultimele două zile sunt făcute tot în jurul lacului Lop Nur, unde se află un celebru poligon militar cu acelaşi nume. În ultimii ani, China a efectuat aici teste nucleare subterane. Aceasta este o zonă militară unde accesul este interzis. În acelaşi timp, chinezii nu neagă şi nu ascund existenţa acestui sit.

În alte imagini din satelit şi publicate pe aplicaţia Google Maps, pot fi identificate o serie de instalaţii eoliene. Nimic misterios în aceasta, Republica Populară Chineză a devenit în ultimii ani lider în domeniul explorării energiei eoliene.

În acelaşi timp, bloggerii meticuloşi au descoperit noi obiecte misterioase, cum ar fi o acumulare mare de dreptunghiuri verzi în mijlocul deşertului, conform portalului Wired.com. Nu se cunoaşte nici destinaţia clădirilor gigantice în formă de pătrat de un albastru nefiresc. Este neclară şi originea liniilor uriaşe care se interferează, cu reflexe metalice, a pătratelor uriaşe, alături de care au fost reperate vehicule militare şi un gard de sârmă ce se întinde pe aproximativ 28 de kilometri.

Unii experţi nu exclud ca explicaţia să fie una din cele mai prozaice şi aceste figuri să reprezinte obiective din diferite sectoare economice. Bloggerii au speculat anterior că aceste structuri ar avea destinaţie militară, iar expertul britanic Tim Ripley a comparat structurile cu baza secretă a Pentagonului ‘Area 51’, în Nevada.
INEXPLICABIL: Chinezii construiesc structuri gigantice în mijlocul deșertului
Site-ul Gizmodo a publicat mai multe fotografii din China obţinute cu ajutorul Google Earth în care apar structuri gigant construite în mijlocul deşertului. Cei care au studiat aceste imagini consideră că poate fi vorba de un experiment militar
Chinezii derulează experimente ciudate în deşertul Gobi, experimente care, ca şi Marele Zid, pot fi văzute din spaţiu. Cei de la Gizmodo au publicat mai multe imagini cu structuri ciudate care se întind pe suprafeţe imense şi pe care nu şi le pot explica.

În două dintre imaginile, disponibile pe Google Earth, apar linii reflectorizante, strălucitoare, lungi de peste un kilometru şi jumătate, intersectate între ele şi vizibile din spaţiu.

O altă imagine prezintă o serie de containere metalice pline cu ceea ce par a fi resturi de vehicule explodate, în timp ce alta prezintă o grilă complicată, lungă de aproximativ 28 de kilometri.

O altă structură bizară de pe Platoul Tibetan arată ca o ţintă sub formă de cerc.

Toate locurile sunt la graniţa provinciilor Gansu şi Xinjiang, la aproximativ 160 de kilometri de Jiuquan, sediul central al programului spaţial al Chinei.